Interviu cu Maricica Cosa, vicepresedinte al Consililiului Judetean Bacau, membru al Biroului Judetean al Partidului Conservator
– Ati spus la prima noastra convorbire pregatitoare pentru realizarea acestui interviu ca nu aveti emotii si nu va temeti de presa. De ce ati facut aceasta remarca? In ce relatii sunteti cu presa?
– Cu presa, cu ziaristii sunt intr-o foarte buna relatie, cel putin asa imi place sa cred. De ce? Pentru ca atat timp cat esti transparent si spui lucurilor pe nume, presa poate verifica ceea ce spui tu. Pentru mine si oamenii din presa, jurnalistii, indiferent unde lucreaza, la ziare, televiziuni, radioruri sau reviste sunt oameni care trebuie respectati pentru ceea ce fac. De multe ori, chiar si astazi, ziaristii au fost dusi intr-o zona periculoasa, sa-i vedem ca pe niste dinozauri, ca dusmani ai poporului dupa cum am vazut, inacceptabil pentru timpul pe care il parcurgem. Presa este foarte importanta pentru societatea noastra, o data, a doua oara pentru mine ca om politic stiu ca deasupra mea este electoratul si presa, ea vegheaza, este un ochi care te vede, te aude, te inregistreaza. Cand ai gresit, o alta voce, presa in speta, te trage de maneca. Este un lucru foarte important ca o alta parte sa-ti atraga atentia ca nu esti Dumnezeu pe pamant.
– Mai cititi presa, aveti timp de ceea ce scriu ziaristii?
– Permanent. Sunt abonata la ziare, ma uit la programele televiziunilor locale, centrale. Eu sunt obligata sa fiu informata, vedeti ca nu folosesc termenul trebuie. Daca nu sunt in localitate, intru pe editiile oneline, caut sa vad reluarile.Traim in era tehnologiei digitale, a internetului, am internet si pe telefonul mobil, asa ca fiti siguri ca va citesc. Citesc tot, chiar daca avem si un birou de presa.
Am primit un cec in alb
– Ati rupt vreodata un ziar cand nu v-a convenit ce s-a scris despre dumneavoastra?
– Nu l-am rupt, dar nici mult nu mai era. Nu acea hartie era vinovata. S-au scris si se vor mai scrie. S-a scris intr-un ziar, nu-i mai dau numele ca nu mai este pe piata, niste lucruri care nu erau adevarate. Niste murdarii, nici nu le mai tin minte. Am zis ca daca atat pot, este treaba lor. A scris un domn, care nici nu ma cunostea. Consider ca este de bun simt sa-l intrebi si pe cel despre care scrii care este situatia, opinia, parerea, adevarul. Da-i, domnule, un telefon daca nu ai timp sa te deplasezi pana la birou, daca nu-ti raspunde, atunci el, ca om politic, ca persoana publica, sa-si asume responsabilitatea. Da-mi un SMS, doua telefoane, bate la usa. Eu asa vad relatia cu presa. Fiecare este raspunzator pentru faptele sale.
– Doamna, se spune ca toamna se numara bobocii. I-ati numarat? Ce a iesit? Cum a fost anul 2011 pentru dumneavoastra?
– Daca vorbim de Consiliul Judetean, tinand cont ca am inceput cu 1iunie, nu pot vorbi de un an, aman raspunsul pentru mai tarziu, daca vorbim de viata privata si cea profesionala, multumesc Domnului, a fost un an extrem de bun. Vreti sa va detaliez?
– Microfonul este la dumenavoastra.
– In primul rand, consider ca desemnarea din partea partidului si alegerea din Consiliul Judetean pentru aceasta functie este o bila alba pentru mine. Mi s-a dat un cec in alb, insa consider ca avea acoperire. Ma straduiesc sa nu dezamagesc pe nimeni. Din anul 2001 lucrez cu o firma de sondaje de opinie si studii de piata din Bucuresti. Sunt fericita si multumita ca acolo nu se simte criza. Este un domeniu serios si daca iti faci treaba cu profesionalism si pasiune, poti sa castigi destul de bine. Sa nu va ocup spatiul, m-as putea declara multumita de “bobocii” care mi-au iesit la numaratoare pana acum. In anul 2000, va spun imediat de ce, anul cand am terminat studiile universitare ale Universitatii Bacau, asa se numea la vremea aceea, sectia inginerie manager tehnologic, am iesit prima promotie de ingineri diplomati. Suna asa sofisticat, insa partea aceea de management mi-a prins foarte bine in viata. Daca stau acum si ma gandesc, acele studii te fac asa un mic lider, te inarmeaza cu intrumentele teoretice si practice pentru a stapani un domeniu care a devenit foarte important in acesti ani, te pregateste, te modeleaza pentru viata. Aveam un profesor in facultate, domnul Popovici, Dumnezeu sa-l odihneasca, care ne spunea ca noi suntem pregatiti pentru viitorul indepartat, facultatea este un bilet care va va permite sa va urcati intr-un mare autobuz, fiecare dintre voi va stabili ce loc va ocupa si unde va cobori.
In politica este nevoie de curaj
– Pentru prima data in ultimii 21 de ani, PC are un membru ales in aceasta functie. Nu-i prea mare functia pentru o femeie, fara experienta in adminstratia publica, fara o sustinere importanta in Consiliul Judetean, PC mai are doar doi consilieri judeteni.
– Sa stiti ca nu, nu-i prea mare functia, mai ales ca provin din randul consilierilor judeteni, unde, vrei nu vrei inveti, te izbesti de problemele administratiei, ale managementului deciziei. Mai exista un precedent, actualul director Angela Bogea a fost vicepresedinte al CJ si s-a descurcat foarte bine. Nu sexul ocupantului conteaza, conteaza pregatirea, experienta, sustinerea politica, capacitatea de a analiza oportunitatea unor decizii, initiativa si, de ce nu, curajul. Suntem in CJ foarte multi tineri care credem ca putem sa abordam de pe pozitii obiective problemele judetului.
– Care sunt domeniile pe care le aveti in portofoliu?
– Primul este Transporturile, apoi Fondurile Europene, Resursele Umane si Protectia plantelor
– V-as fi vazut mai bine la Cultura…
– Nu, in niciun caz. Eu am o formatie tehnica si sunt venita din privat. La Cultura trebuie sa ai o mai mare sensibilitate, daruire, sa aloci mai mult timp pentru multele activitati care sunt organizate. In acest sector sunt oameni extrem de sensibili si deosebiti, pe care eu ii admir, insa nu cred ca sunt facuta pentru acest domeniu. Temelia mea profesionala are o alta structura. Vorbeati de experienta, este greu sa spui ca ai experienta in administratie insa am dublat-o de pregatire. Intre timp am mai finalizat un masterat in Management si Marketing, dupa aceea unul in Administratie Publica Locala la Universitatea “Gheorghe Asachi” din Iasi.
Am plecat cu un gust amar din PD
– Specializare interesanta, frumoasa, rezultate si satisfactii profesionale, dar ce v-a apucat cu politica?
– Raspunsul este mai complex. Sunt in politica din 1996, am activat in PD vreo 10 ani, dupa care, in 2006, am parasit acel partid, iar din 2007 sunt in Partidul Conservator. Am avut nevoie de un an pentru clarificari cu mine insami, deoarece am plecat cu un gust amar din PD. M-am dus la PD cu o echipa, cu prietenii mei din facultate, am plecat apoi impreuna la PC, toti pasii mei in politica nu i-am facut singura.
– Este un partid mic pentru aspiratiile unui tanar care are nevoie de spatiu de lupta, cu implicare in decizii majore.
– Nu. Tocmai de aceea m-am inrolat in PC, deoarece la acel moment plecase actualul primar Stavarache, partidul nu avea nici sediu. Doreamsa ne demonstram noua si altora ce putem face in politica. Disparuse sefii, anumiti conducatori frustrati, avizi dupa functie. La noi inca se merge pe principiul datului in cap celui care are succes, are initiaative, realizari, pentru a scapa de un eventual contracandidat. Acest lucru l-am simtit eu la PD, pe cand la PC importanta este echipa, modul democratic de luare a deciziilor, de stabilire a functiilor, a candidaturilor pentru diferite functii. Eu am castigat locul pentru a candida la Consiliul Judetean prin munca mea, prin rezultatele mele. Presedintele Constantin Avram ne-a spus: acesta este judetul, sunteti 30 de membri in Biroul Judetean, cati vreti sa candidati ?, sase, va dati puncte de la 1 la 10, se stabileste ierarhia, insa daca unul de pe locul opt, sa zicem, aduna mai multe voturi, nu voi ezita sa-l trec pe locul unu sau doi. De aici s-a vazut claritate, competitie si tot de aici a iesit si scorul bun pe care PC l-a obtinut la alegeri, trei consilieri judeteni, primar de municipiu, primari de comunne, consilieri comunali. A fost o formula de succes, sigur este un pic mai complicat, insa conteaza rezultatele.
Oamenii ne cer intelegere si respect
– Ati castigat, insa cu promisiuni… Toti politicenii promit si apoi uita.
– Nu, am mers din poarta in poarta cu candidatii nostri, am mers in orase, am batut la usi si le-am promis oamenilor seriozitate, o politica care sa le dea si lor satisfactii, iar daca voi fi aleasa consilier judetean au toata deschiderea mea. Si oamenii nu au uitat. Ma duc des in localitatile unde eu am candidat si ma intalnesc cu oamenii, multi m-au felicitat pentru functia actuala, discutam problemele lor, sa stiti ca oamenii nu vor multe, nu sunt pretentiosi, vor intelegere, doresc sa fie ascultati, iar daca mai si reuseseti sa ii ajuti cu cate ceva atunci ramai la inima lor. Eu consider si vad ca in CJ nu se mai aplica politica unui partid sau altul. Ne-am maturizat cu totii si aplicam politica oamenilor care ne-au trimis acolo. Nu mai facem politica sectara, ne aplecam si analizam nevoile stringente ale cetatenilor, traversam inca un an de criza, vom mai parcurge inca unul, dupa cum curg previziunile, nu-i timp de cearta, de scandal.
– Doamna Cosa, care a fost ultima initiativa, ultima propunere legislativa care a fost sau nu a fost aprobata, in CJ, la nivelul organizatiei de partid, la nivel central?
– In partid am avut si avem foarte multe initiative. Unele le ducem in consiliile locale, altele intra in pachetul de la nivel central. Am propus si continuam sa sustinem reducerea TVA pentru produsele de baza, dar cea mai interesanta initiativa, in care m-am regasit si eu, este cea care priveste recuperarea banilor, cei 25 la suta taiati din salariu de Guvernul Boc. A venit criza, mi-ai luat 25 la suta din venitul meu, castigat prin munca cinstita, adica eu te-am creditat pentru o perioada, dar tu, ca stat, iti vei reveni. Partidul Conservator a propus si sustine eliberarea unor tichete valorice, lunare, cu suma pe care mi-ai luat-o din salariu. Atunci cand iti vei reveni, peste cinci ani, peste trei, doi sau unu, eu sa ma pot duce cu acel tichet la Trezorerie si sa-mi iau banii, eu sau mostenitorii mei, daca eu nu voi mai fi. La fel si cu cei carora li s-a luat si li se ia din pensii. Unde sunt contributiile din cei 30- 40 de ani de munca? Acum a venit cineva din PDL, unul de la Banca Nationala si au propus impozitarea tuturor pensiilor. Este nedrept, si PC, prin consilierii lui, prin deputati si senatori, impreuna cu aliatii lui din USL vor lua pozitie, vor vota impotriva.
Functia este pasagera, faptele raman
– Primarii, consilierii din PC sunt curtati, ademeniti de actuala Putere pentru a trece in barca PDL. Cum stati, cum rezistati la aceste presiuni?
– Toti suntem curtati, toti simtim presiunea. Valoarea noastra, in Bacau, este valoarea echipei, niciunul dintre noi nu este mai valoros decat altul, a te duce intr-o mare masa esti foarte usor inghitit, devorat. Sigur, fiecare este responsabil, raspunzator pentru deciziile sale. Eu am mai spus si continui sa mai spun, este pacat ca politicul a ajuns sa decida aproape tot in Romania, de la distributia fondurilor europene, momirea cu bani a unor alesi si pana la functiile din administratie. Credeti ca este corect, cinstit sa-i dai unui primar bani, sa poleiasca comuna in sase luni, sa construiasca stadioane, sali de sport si drumuri prin padure doar pentru o adeziune, ca nu poate fi vorba de trecere efectiva la alt partid.
– Ce va faceti, ca ati putea ramane fara functie, odata cu noua reorganizare administrativa si teritoriala, care se tot discuta acum.
– Daca esti un om politic matur, si gandesti matur, cand vii pe o functie politica, trebuie sa te gandesti ca maine poate fi ziua in care pleci. Important este sa lasi ceva in urma ta, ceva care sa dainuie, fie ca este vorba de ceva practic sau la nivel politic, pentru oamenii care au avut incredere in tine si ti-au dat votul. In rest, privatul ramane privat, acolo sunt resursele mele financiare, acolo ma voi intoarce. Este pacat daca se desfiinteaza consiliile judetene, judetele. Ganti-va cum va fi pentru un cetatean de la Ghimes sa mearga la Iasi pentru o autorizatie, pentru o audienta. Dar, deocamdata nu este nimic clar. Zvonuri, iar la zvonuri trebuie sa fii atent.
– Ce v-au spus, cum au reactionat cei din familia dumneavoastra atunci cand v-ati hotarat sa intrati in politica?
– Parintii mei, la acea vreme, au fost incantati. Au fost foarte multumiti, era perioada studentiei si doreau sa ma stie ocupata cu ceva, nu sa bat strazile si parcurile. Dar nu numai de aceea, au spus ca este vremea noastra, a tinerilor, sa facem politica. Atunci era cu totul alta viata in politica, eram mai curati, mai cinstiti unii cu altii, era entuziasm, aveam un crez, credeam in sansa noastra, munceam cu drag, cu pasiune. Ne-am trezit rapid, a venit cineva si ne-a pus un capac, ne-a dat in cap, ne-a retezat elanul, de aceea am si plecat din PD.
Nu pomeniti de timp liber in casa mea
– Sunt intrebari nepuse cu privire la viata privata a dumneavoastra, nu le-ati dat raspuns pana acum?
– Ce intereseaza lumea? Despre ce este vorba?
– De exemplu, daca exista un barbat in viata dumneavoastra, tanara, frumoasa, cu bani, ceva nu-i in regula, nu?
– Nu, toate sunt in regula. Eu am vrut si vreau sa nu amestec lucrurile, viata publica apartine tuturor, iar viata privata este doar a mea, munca profesionala este alta. Am casa, am masa, exista un barbat in viata mea, sot inca nu stiu, vedeti cum este societatea astazi. A avea pe cineva langa tine este benefic, iti asigura echilibrul sufletesc, mental. Nu stiu daca este importanta acea hartie eliberata de Starea civila, mi-e bine asa, mai este pana ne hotaram sa incheiem o casatorie. Pana atunci ne iubim, traim, ne sprijinim unul pe celalalt, ne traim viata cu bune si rele, vorbim, discutam, ne facem planuri.
– Ce faceti cu timpul liber?
– Nu pomeniti de timp liber. Daca v-as explica o zi de lucru, o zi din viata mea, se va observa ca nu exista timp liber. Dar, ma rog, fiecare cu viata lui. Oricum, nu am renuntat la sondajele mele, la ceea ce am facut si inainte, acea activitate ma defineste si la ea ma voi intoarce candva. Am invatat enorm, vin permanent in contact cu oamenii, imi deschide o alta lume. Acolo nu te poti plafona. Cercetarea imi ofera multe satisfactii. Este total diferit de ceea ce fac aici, la CJ.
Alocarea fondurilor se face discretionar
– Am fost la premiera de la deschiderea stagiunii 2011-2012 a Teatrului Municipal “Bacovia”. Nu v-am vazut sau nu am fost eu atent?
– Intrebati-ma de cand n-am mai fost la teatru, la un film. Prin studentie ma duceam, imi place, insa timpul este pretios. Programul meu se termina la opt seara, iar dupa aceea incerc sa ma gospodaresc, mai citesc, ma uit la televizor, la stiri.
– Care este cea mai mare problema a Consiliului Judetean acum, in acest moment?
– Banii si drumurile. Au fost si sunt probleme privind alocarea acestor fonduri. Se face si s-a facut discretionar. Nu mi se pare corect din partea clasei politice de la Bucuresti. Din punctul meu de vedere, aceste fonduri s-au impartit intre votantii lor si votantii nostri, or nu este corect, deoarece cu totii contribuim prin taxe si impozite la Bugetul de Stat, si eu, si dumneavoastra care ati avut alta optiune de vot. Toti ar trebui sa fim priviti ca cetateni ai Romaniei, cu drepturi egale. Ce treaba are culoarea politica la distribuirea fondurilor.
– Mergeti in piata, faceti cumparaturi, luati pulsul strazii?
– Cand si cand. Vorbeam cu un medic nutritionist, de la care mai primesc sfaturi si ii spuneam intr-o zi ca au aparut strugurii si am sa fac o cura. A ras si mi-a zis ca strugurii de masa s-au terminat. Sunt o alintata, sunt singura la parinti, asa ca ma ajuta mama si cu piata.
Bancurile cu blonde sunt mici rautati
– Sunteti mereu eleganta, fapt remarcat de colegi dar si de presa. Apelati la stilisti, la case de moda?
– Ma consult cu stilisti din Bacau, ma uit pe reviste de specialitate, insa nu am haine scumpe, sunt in Bacau destule magazine de unde ma imbrac. Ar trebui sa fim drepti, toate femeile din Consiliu sunt imbracate bine, sunt elegante. Stiti, femeile stau mai mult in fata oglinzii, prin magazine, face parte din noi.
– Va plac bijuteriile?
– Cred ca imi mai plac. A fost o perioada cand le dadeam mai multa atentie, acum pastrez un echilibru intre decenta si eleganta. Bunicul meu, cand am luat la facultate mi-a facut cadou o bijuterie. De atunci ma uit cu atentie prin vitrine, insa daca nu-mi pot permite sa imi cumpar ceva inedit, nu devin indispusa. Ma resemnez si ma bazez pe timp. Toate la timpul lor.
– Doamna vicepresedinte, ultima intrebare. Cum reactionati la bancurile cu blonde?
– In niciun fel. Daca aveam o frustrare nu ma mai faceam blonda, eu sunt satena, insa mi s-a spus ca la configuratia fetei, mi se potriveste un par blond. Sunt anumite rautati ale unor persoane puse pe gluma, probabil ca sunt si blonde de unde au plecat asemenea rautati. Si, cum nu iese fum daca nu faci un pic de foc… Este o culoare ca oricare alta si nu cred, chiar nu cred ca o culoare a parului poate defini personalitatea unui om. Important este ceea ce face, ce stie, ce spune acea persoana. Culoarea parului, a hainelor tine de viata privata.
Gheorghe Baltatescu