Doborârea avionului militar rusesc de catre Turcia a insemnat un moment de cotitura pentru relatiile Ankarei cu restul lumii. A dezvelit o parte din constructia migaloasa pe care o face Turcia de ani de zile pentru a deveni o putere regionala si a pus in alta lumina incursiunile Armatei in Irak impotriva kurzilor.
Turcia a sperat multa vreme ca va fi admisa in Uniunea Europeana, insa niciodata nu s-a calificat din cauza problemelor democratice. Dar nici nu a facut vreodata ceva pentru a-si rezolva dosarul in privinta drepturilor omului. Insa, acest joc i-a permis sa aiba un statut privilegiat in raport cu UE, in ciuta faptului ca nu si-a retras trupele din Cipru.
Scena politica a Turciei, dominata in ultimii ani de Partidul Justitiei si Dezvoltarii a lui Erdogan, a suferit transformari radicale: in vreme ce rolul Armatei – traditional garanta a democratiei – a fost diminuat, presa a inceput sa fie haituta iar practicile islamiste sa fie incurajate.
Turcia avea, la un moment dat, mai multi ziaristi in inchisoare decât China sau Iranul iar arestarea unui grup masiv de ofiteri cu functii de conducere pentru un presupus complot a determinat demisia in masa a conducerii Armatei.
Conflictul din Siria a permis Turciei sa joace cartile sale. Pe de o parte a beneficiat din plin de petrolul ieftin vândut de Daesh (Statul Islamic), pe de alta parte a incercat sa submineze regimul sirian acordând ajutor teroristilor. De altfel, Turcia a avut o prezenta extrem de activa in „primavara araba”, mai ales in Egipt si Libia.
Ramâne de vazut cum va evolua situatia in conflictul din Siria.
Turcia a bombardat pozitiile detinute de kurzi si se pregateste de o invazie terestra impreuna cu Arabia Saudita.
Oficial, impotriva Daesh, neoficial, evident, impotriva kurzilor. Doar ca e destul de greu sa atace kurzii fara sa se loveasca si de Armata Siriana, caz in care intra in conflict direct cu Rusia. Iar Washingtonul a transmis Turciei ca nu o va sustine intr-un conflict contra rusilor.
Mai ales ca, potrivit celebrului articol 5 din Charta NATO, ajutorul militar este acordat statelor membre care sunt atacate, nu celor care ataca.