20 noiembrie 2024

Noul Cod Fiscal 2016 (II) Despre taxe si impozite locale

Conform Noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016, intervin modificari importante la impozitarea cladirilor. Astfel, procentele de impozitare pentru cladirile rezidentiale sunt cuprinse între 0,08% si 0,2%, valoarea aplicabila într-un an fiind stabilita de consiliul local. Daca ne raportam strict doar la procentele de impozite, Directiile de specialitate din cadrul autoritatii publice locale vor putea sa aplice impozite cel putin duble.

În plus, conform art. 458 alin. (1) din Codul fiscal, se vor impozita diferentiat locuintele, în functie de scopul în care sunt folosite. Mai exact, pentru locuintele folosite în scop comercial (sediu de firma, locul în care îsi desfasoara activitatea o persoana fizica ce practica o activitate independenta sau este sediul declarat pentru un PFA, intreprindere individuala sau asociatie familiala), impozitele stabilite de primarie sunt cuprinse între 0,2% si 1,3%. Aceste procente permit majorarea impozitului cu pâna la de 13 ori fata de nivelul actual.



Important de retinut faptul ca, in calitate de persoana fizica, un proprietar al unei locuinte, in cazul in care in aceasta se desfasoara si activitati economice, trebuie sa depuna la Directia de specialitate a autoritatii locale, o declaratie speciala, conform art. 495 lit. a) din Codul fiscal. Atentie, insa, caci nu toti proprietarii de locuinte depun aceasta declaratie, ci numai cei ce detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta.

Si societatile ce detin in proprietate o constructie vor depune o declaratie speciala de impunere, pentru constructiile existente in patrimoniu la data de 31 decembrie 2015. Astfel, persoanele juridice platesc, in anul 2016, un impozit pe cladiri cuprins intre 0,08% si 0,2% din valoarea impozabila a constructiei, iar pentru constructiile nerezidentiale, cota este intre 0,2% si 1,3% din valoarea impozabila a constructiei. Baza impozabila se actualizeaza la 3 ani, prin efectuarea unei reevaluari. Daca nu se efectueaza o reevaluare in ultimii 5 ani, cotele anterioare enumerate se majoreaza la 5%, conform art. 460 alin. (1), (2) si (8) din Codul fiscal.

In editia de mâine, vom prezenta modificarile ce vor fi aduse de noul Cod Fiscal in privinta TVA.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014