Codul Fiscal valabil pentru 2016, o lege ampla care-i pune in dificultate inclusiv pe specialisti, a fost publicat in Monitorul Oficial, saptamâna trecuta, dupa ce a fost promulgat de presedintele României.
Astfel, dintre cele mai importante schimbari in privinta taxelor si a impozitelor pe care le vom plati de anul viitor, in noul normativ, se regasesc reducerea taxei pe valoarea adaugata, a cotei generale la 20%, insotita de o scadere a TVA pentru livrarile de carti, manuale, ziare, reviste la cota de 5%, cota ce se aplica, de altfel, si pentru accesul la competitiile sportive, evenimentele culturale etc. In general, se constata o crestere a presiunii fiscale asupra persoanei fizice, in special profesiile independente. Despre relaxare fiscala nu se poate vorbi nici pentru companii, intrucât acestea vor plati cam aceleasi impozite ca in 2015.
Asadar, Legea privind noul Cod fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede zeci de modificari fiscale. Intre acestea, unele se refera la regimul microintreprinderilor. Mai exact, de la anul, va fi introdus in legislatia fiscala un impozit diferentiat, de 1% (in loc de cel de 3% pe venituri, in prezent), care va putea fi aplicat de microintreprinderile nou-infiintate care indeplinesc anumite conditii.
Mai exact, din 2016, potrivit noului Cod fiscal, persoanelor juridice nou-infiintate li se va aplica o cota de impozitare de 1%, in primele 24 de luni de la infiintare (mai exact, pâna la sfârsitul trimestrului in care se incheie perioada de 2 ani), daca vor fi indeplinite urmatoarele conditii: sa aiba cel putin un salariat cu contract individual de munca cu norma intreaga (in termen de 60 de zile de la inregistrarea firmei); sa fie constituite pe o durata de cel putin 4 ani (48 luni);
actionarii/asociatii sa nu fi detinut titluri de participare la alte societati.
In plus, timp de patru ani de la infiintare, microintreprinderea nu trebuie sa se afle in lichidare voluntara prin hotarârea adunarii generale, potrivit legii; dizolvare fara lichidare; inactivitate temporara; declarare pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare; majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi actionari/asociati. Nu in ultimul rând, actionarii/asociatii firmei nu trebuie sa vânda/cesioneze/schimbe titlurile de participare detinute. In prezent, microintreprinderile platesc un impozit de 3%, indiferent de numarul de angajati pe care il au.
Alte noutati aduse de Codul Fiscal in 2016 vor fi prezentate in editiile viitoare ale cotidianului Desteptarea.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.