13 ianuarie 2025

Noul cimitir al Bacaului, „combinatie” de 45 miliarde

Mortii cu mortii, viii cu viii –

Sarata II – noul cimitir al Bacaului – va costa peste 45 de miliarde. Lucrarile de amenajare urmeaza sa inceapa saptamâna viitoare, contractul de executie fiind adjudecat de o societate cu "lipici" la banul public: Conextrust. Conducerea firmei sustine ca, in pofida numeroaselor contracte pe care le are in derulare cu institutii si autoritati publice, statul are datorii neachitate in suma de aproximativ 200 de miliarde lei vechi pentru mai multe lucrari ramase neplatite desi finalizate. La licitatie au mai participat alte 10 firme, insa nu toate ofertele au fost eligibile.



Conform anuntului de atribuire nr. 92976 din 12 octombrie, valoarea contractului privind amenajarea noului cimitir al Bacaului se ridica la 4,58 milioane RON (peste 45 de miliarde lei vechi). La licitatie au participat, intr-o prima faza, 11 firme, insa 3 dintre acestea au fost descalificate, oferta care s-a impus fiind – potrivit viceprimarului Dragos Luchian – cea mai mica. "S-a câstigat cu suma cea mai mica. Nu stiu cuantumul exact, dar fata de ultimul clasat oferta câstigatoare era la jumatate", a declarat Luchian.
Câstigatorul licitatiei este o firma cu lipici la contractele publice: Conextrust. Potrivit administratorului Viorel Rusu lucrarea poate fi realizata in maxim 6 luni, insa banii vor fi platiti de municipalitate esalonat, pe 36 de luni (3 ani). "Este o lucrare de maxim 5 – 6 luni. Cred ca intr-o saptamâna ar trebui sa inceapa lucrarile. Banii sunt programati pe 3 ani, dar cred ca o sa predam cimitirul anul viitor", a afirmat Rusu.

Contracte de zeci de miliarde in ultimii doi ani

In ultimii doi ani, Conextrust s-a procopsit cu mai multe contracte publice. Printre cele mai importante se numara alimentarea cu apa a comunei Racaciuni (2,6 milioane RON), construirea retelei de canalizare a comunei Saucesti (8,54 milioane RON), construirea noului sediu al Agentiei pentru Protectia Mediului (5,87 milioane RON), construirea Scolii din Ardeoani (5,72 milioane RON). Aceeasi firma mai opereaza lucrari pentru Directia Judeteana de Sport sau Primaria Bacau – strapungerea rutiera de lânga BCR. De asemenea, tot Conextrust a prins lucrari si la noua groapa de gunoi a Bacaului, ocupându-se de constructia pavilionului administrativ al depozitului ecologic, precum si a caii de acces. Viorel Rusu afirma ca in pofida relatiei banoase pe care o are cu institutiile publice, statul are sa-i dea aproximativ 200 de miliarde lei vechi pentru lucrari executate, dar neplatite. "La Racaciuni am terminat lucrarea, dar n-am incasat niciun leu. La Margineni am construit noua primarie, dar mai avem de incasat 14 miliarde. Avem de incasat peste 200 de miliarde de la statul român. Oricum, vrem sa iesim din relatia cu statul si sa avem propriile noastre proiecte", a dezvaluit afaceristul. El a mai spus ca societatea sa are succes pentru ca a "prevazut in 2008 criza care va urma" si si-a limitat cheltuielile, iar profitul realizat a fost reinvestit.

Angajati recrutati din Primarie

Societatile detinute de Rusu, Conextrust si Rustrans, si-au recrutat in ultimii ani angajati din Primaria Bacau. La Conextrust, de pilda, director general este Adrian Dospinescu, fost sef la Directia Tehnic-Achizitii din cadrul municipalitatii. Pe lânga Dospinescu, la Rustrans, in pozitia de director al departamentului logistic a fost recrutat fostul sef al Administratiei Pietelor, Constantin Curcudel. Pensionar militar, Curcudel a renuntat la munca in Primarie, alegând pensia, dar si un job in privat.

Criza si la locurile de veci

Criza economica fara precedent cu care se confrunta Bacaul, ale carui principale afaceri s-au contractat intr-un singur an cu 500 de milioane de euro (20 la suta), se reflecta si in afacerile cu… cimitire. Inca din 2009, concesionarul cimitirelor din Bacau – SC Luvis SRL – atragea atentia ca municipiul va ramâne in scurt timp fara locuri de veci pentru ca cimitirele sunt saturate. In octombrie 2009, Primaria a decis sa realizeze un nou cimitir, pe un amplasament situat in vecinatatea comunei Sarata. Sarata II va avea 9,7 hectare si o "capacitate" de peste 13 mii de morminte. Initial, hotarârea aprobata de consilierii locali prevedea un termen de executie de 12 luni. Acesta a fost insa modificat la 3 ani, probabil tot din ratiuni economice, municipalitatea neavând fonduri suficiente pentru a deconta integral lucrarea dupa un an.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img