20 decembrie 2024

Noua legislatie ameninta evazionistii/Firme condamnate la moarte

Societatile comerciale care vor fi gasite vinovate de producerea unor infractiuni grave vor putea fi condamnate la moarte de justitie. Proiectul noului Cod Penal cuprinde un principiu cu privire la raspunderea penala a persoanelor juridice. Cu alte cuvinte, in cazul unei infractiuni grave, cum ar fi, de exemplu, o poluare cu efecte majore, firma poate fi urmarita penal.

Daca va fi gasita vinovata, societatea poate fi condamnata la dizolvare, la suspendarea activitatii pe o perioada de la unu la trei ani sau poate fi obligata sa-si faca singura publicitate negativa timp de mai multe luni.



Modificarea Codului Penal a fost aprobata in sedinta de Guvern de marti si urmeaza sa fie supusa spre aprobare Parlamentului. &#8222Nu cred ca sunt modificari spectaculoase fata de legislatia cu privire la protectia mediului deja existenta” – ne-a declarat directorul general al Sofert SA Bacau, Cornel Carnu. El considera ca cea mai grea pedeapsa – dizolvarea firmei – trebuie sa fie aplicata doar in ultima instanta si doar in cazul in care firma respectiva nu face nimic pentru a-si rezolva problemele de mediu. &#8222Aceasta problema trebuie privita cu foarte mult discernamant si nu trebuie judecat emotional” – considera el. &#8222Sa luam cazul nostru. Trebuie sa obtinem autorizatie integrata de mediu, pana la obtinerea ei trebuie facute studii, rapoarte analize”. Directorul Carnu spune ca pentru anumite instalatii s-au dat perioade de tranzitie astfel incat, in final, noxele emanate sa se inscrie in limitele admise de UE. &#8222Probabil ca cel mai mult se are in vedere firme de genul celor care exploateaza gaterele de pe Valea Muntelui si care functioneaza mai mult sau mai putin legal” – presupune directorul Sofert, care opineaza ca noile prevederi au rolul de a acoperi situatii care nu mai fusesera reglementate. &#8222Pentru Sofert lucrurile sunt clar stabilite in legea cu privire la protectia mediului” – a mai spus el.

Iar legislatia este foarte clara si stricta: Sofert va trebui sa-si construiasca un depozit pentru fosfogips. Cum, insa, firma a hotarat sa sisteze productia de acid fosforic, din al carui proces de fabricatie rezulta deseurile de fosfogips, prevederea europeana de realizare a depozitului ecologic nu va mai fi aplicata. &#8222Din punct de vedere economic nu se mai justifica producerea acidului fosforic la noi si putem face ingrasaminte pe baza de fosfor apeland la importuri” – ne-a declarat directorul Cornel Carnu, care recunoaste ca la aceasta decizie a contribuit si analiza costurilor necesare realizarii acelui depozit.Scris de Raznan BIBIRE



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img