Un cunoscut avocat și profesor de drept comercial din România trage un semnal de alarmă care te înfioară, în condițiile în care trăim acum și care par să-i dea dreptate. „De acum încolo – spune avocatul -, civilizația occidentală se poate transforma ușor în societate de grotă”. Omul bate șaua către măsurile cerute chiar de occidentalii care până acum trăiau pe picior mare din toate punctele de vedere, cel puțin în comparație cu restul lumii din care am făcut și facem parte și noi. Se impun măsuri privind evitarea risipei de energie și pentru instituirea unui regim de alimentație rațională etc.
Cu alte cuvinte, am risipit mult până acum și trebuie să intrăm într-o etapă de austeritate. Până când? Nu se știe, dar trebuie!
Prin urmare, stingem becuri, scoatem aparate din priză, refacem obiceiurile de a mânca. Pentru că altfel, în condițiile în care am intrat în criza pornită din Rusia prin sistarea livrării de gaz metan, în care războiul din Ucraina risipește resursele alimentare, dar și pe cele necesare industriilor de tot felul, riscăm să pierim de inaniție, în frig și pe întuneric.
Ultima propunere a lumii civilizate a fost să digitalizăm totul, adică să folosim aparatura electronică specifică, aparate care funcționează, însă, numai cu energie electrică.
Dar, de acum, cam gata cu ifosele acestea! Trebuie să combatem risipa, altfel… înapoi în Epoca de piatră.
Dintr-odată, normalul se făcu risipă.
Prin etape de strângerea curelei în astfel de domenii am mai trecut. Dar, acum, în România se pare că încă mai e mult loc pentru combaterea risipei de energie, de exemplu. O arată tot mai multe opinii postate pe net care se opun unor asemenea politici, dar și sondajele specialiștilor în rândul populației.
Totul se poate rezolva prin educație – ați putea spune -, dar până acolo iată ce credeau românii nu cu mult timp în urmă. Un sondaj arăta că cei mai mulți dintre noi nu închidem și nu reducem niciodată căldura când plecăm de acasă, nu scoatem din priză electrocasnicele când nu le folosim și nici nu prea știm dacă lăsate în priză acestea încă sunt consumatoare de energie. Cu toate acestea, 25,75% dintre români spuneau că fac economie maximă de energie și numai 4,75 afirmau că fac risipă maximă. Credeți că situația s-a mai schimbat? Sau că se va schimba?
Greu de crezut că vom putea înțelege ușor că ceea ce credeam că e normal va fi considerat risipă.