22 octombrie 2024
ActualitateNord-Estul, pe ultimul loc / Investitiile straine ocolesc regiunea noastra

Nord-Estul, pe ultimul loc / Investitiile straine ocolesc regiunea noastra

Institutul National de Statistica, in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei, au dezvoltat un proiect de cercetare privind dinamica investitiilor straine directe pana la finele anului trecut. Conform rezultatelor obtinute,
precizia estimarilor este de 97%. Din toate datele analizate, rezulta o realitate deloc magulitoare pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est, din care face parte si Bacaul: suntem pe ultimul loc la atragerea de investitori.

Conform definitiei de manual, investitorul strain direct este o persoana fizica sau juridica, ce actioneaza in mod concertat si detine minim 10% din capitalul social subscris (respectiv din capitalul de dotare al entitatilor fara personalitate juridica) sau cel putin 10% din voturi, intr-o intreprindere aflata in afara propriei tari de rezidenta. In aceeasi ordine de idei, investitia straina directa este caracterizata drept o relatie investitionala de durata, intre o entitate rezidenta si una nerezidenta, ce implica, de regula, exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative in intreprinderea in care a investit. Sunt considerate ca fiind investitii straine directe capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta.



Ultimul loc la investitii

Dupa scurta introducere de specialitate, revenind la cifre, avem deloc placuta surpriza de a vedea ca dintr-un total de 42.770 milioane euro, care reprezinta cifra totala a investitiilor straine directe in 2007, Regiunea de Nord-Est a atras doar 672 de milioane, ceea ce inseamna 1.6% din totalul acestor investitii. Asa cum era de asteptat, acest procent asigura regiunii de care tine si Bacaul un dezonorant loc ultim la nivel national. Prima pozitie in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine directe apartine Capitalei (27.516 milioane euro, 64,3% din total), urmand regiunile Centru (3541 milioane euro, 8,3% din total), Sud (2942 milioane euro, 6,9% din total), Sud-Est (2448 milioane euro 5,7% din total), Vest (2365 milioane euro, 5,5% din total), Nord-Vest (1907 milioane euro, 4,5% din total) si Sud-Vest (1379 milioane euro, 3,2% din total). Prin urmare, penultima regiune clasata a reusit sa atraga de doua ori mai multe investitii straine directe fata de Regiunea de Nord-Est.

Ce folos c-avem de toate?

Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramuri economice (conform CAEN Rev.1), investitiile straine directe s-au orientat cu precadere in industria prelucratoare (32,9% din total), in cadrul acesteia cele mai atractive fiind metalurgia (7,5%), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (5,2%), prelucrare titei, produse chimice, cauciuc si mase plastice (4,4%), industria mijloacelor de transport (3,6%) si ciment, sticla, ceramica (3.5%). Judetul Bacau are intreprinderi cam in toate domeniile preferate de investitorii straini. Cu toate acetea, nu a reusit sa convinga, la fel cum nu au izbutit nici celelalte judete ce fac parte din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Primul loc din coada incepe sa devina o obisnuinta regionala in nord-estul tarii.Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img