25 decembrie 2024

Norbert Trandafir: „N-a fost chiar un concurs de prietenie”

Prima competitie a anului, primele medalii pentru Norbert Trandafir. Nu orice fel de competitie, ci o etapa din circuitul „Golden Lanes – Meeting International de Val de France”. Si nu orice fel de medalii: doua de aur la 50 metri fluture si 100 metri liber si un argint la 50 de metri liber. Inotatorul legitimat la CSM 2010 Bacau se declara multumit de bilantul realizat weekend-ul trecut in Franta, la Sarcelles. „Pentru inceput de an, e OK”, spune medaliatul cu bronz de la Europene, care adauga: „Important e ce va fi la vara, la Campionatul Mondial de la Barcelona. Sper ca Federatia sa ne ajute sa pregatim Mondialele in conditii optime”.

-Norbert, care a fost nivelul concursului din Franta?
-Unul peste medie. Nici foarte foarte dificil, dar nici unul de prietenie. Este exact ceea ce aveam nevoie pentru inceput de an. Un concurs, hai sa-l numim de revenire, pe al carui afis au figurat nume importante ale natatiei europene.
-Se putea mai mult la 50 metri liber, acolo unde ai cucerit argintul?
-Se putea mai mult, dar nu e un capat de tara faptul ca am luat argintul si nu aurul. Fiind primul concurs dupa o perioada de pauza, te simti putin dezorientat si atunci e clar ca pierzi ceva teren. Repet, per total, bilantul e multumitor. Sunt in grafic, inclusiv ca timpi.
-Asta in ceea ce priveste bilantul sportiv. Dar cel financiar? Ai luat bani multi pentru cele trei medalii din Franta?
-Pai, n-am luat niciun ban!
-Cum asa? S-a vorbit despre acest circuit ca despre unul cu premii atractive…
-Noi, cei patru români care am participat la etapa de saptamâna trecuta, n-am primit bani pentru rezultatele noastre. Ne-au recompensat cu bunuri; echipamente, prosoape, chestii din asta. Din câte am inteles, bani iau doar medaliatii care participa la intreg circuitul. Asta e situatia… Oricum, noi nici nu prea am stiut exact despre ce va fi vorba din punct de vedere al premiilor, atunci când am plecat in Franta, la concurs.
-Ce urmeaza?
-In viitorul imediat, antrenamente. Astazi (miercuri, 16 ianuarie – n.r.) voi reveni in Bacau pentru a-mi continua pregatirile. Ce va fi mai târziu, ramâne de vazut. Este clar ca 2013 inseamna Mondialele de la Barcelona, la care, pentru moment, sunt singurul inotator român care si-a asigurat calificarea..
-Si cum se vad Mondialele?
-(Râde) Departe, foarte departe. Ce sa zic? Imi doresc enorm un rezultat bun. Macar o semifinala, daca nu chiar o finala. Important e si cum vom pregati aceasta competitie.
-Se vorbeste despre posibilitatea efectuarii unui stagiu de pregarire centralizata la altitudine, in Spania.
-Ati spus bine: se vorbeste. Deocamdata, totul e la nivel de discutii. Eu vreau, antrenorul meu, Ovidiu Galeru vrea, ramâne sa mai vrea si Federatia. E bine sa se inteleaga ca acest tip de pregatire cu specific aerob trebuie facut acum si trebuie facut in conditii cât mai bune. Locatia din Spania ar fi perfecta…Asta in cazul in care vrem sa emitem pretentii pentru Mondiale.
-Probleme cu conditiile de pregatire au fost si anul trecut, inaintea Olimpiadei, iar aceste disfunctionalitati s-au vazut foarte bine in rezultatele obtinute de inotatorii români la Londra. Crezi ca intr-o alta conjunctura, cu stagii de pregatire advecvate, am fi avut rezultate mai bune la Londra?
-Da, cred ca puteam obtine mai mult. Am sa dau un singur exemplu: inotatorii din Ungaria si-au petrecut patru din cele sase luni de pregatire in America, Mexic si Africa de Sud. Si vorbim de Ungaria, care nu este o super-putere economica. Ce sa mai spun de inotatorii francezi sau de americani?
-Concluzia?
-Concluzia e una simpla: sper ca Federatia sa inteleaga importanta Mondialelor de la Barcelona si sa ne ofere conditii de pregatire optime.





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img