Un colt de primavara s-a ivit in curtea unei case din cartierul CFR, unde locuieste bacauanul Octavian Floares, un pensionar de 90 de ani, hâtru si pasionat de flori si tot felul de ciudatenii botanice. Si chiar daca zapada lipseste, e totusi plina iarna, iar in curtea pensionarului au rasarit la tot pasul pâlcuri de ghiocei plapânzi, albi ca neaua, ce tin piept cu stoicism frigului.
Deocamdata sunt rare pâlcurile si nu toate florile au avut curaj sa se deschida spre lumina, dar macar s-a implinit obiceiul ca la fiecare Boboteaza sa rasara, asa cum se intâmpla de 20 de ani. Ghioceii domnului Floares nu cresc intâmplator in curtea sa, spontan, asa cum s-ar intâmpla pe la vreo margine de padure. Ei cresc acolo fiindca Octavian Floares este un cultivator de ghiocei, lucru pe care il face din pasiune si nicidecum pentru a-si rotunji veniturile.
“Acum doua decenii am primit câtiva bulbi de ghiocei de la o cunostinta de la Gradina Botanica din Bucuresti. Sunt o specie aparte, cu flori mari, nu ca plantele din vegetatia spontana. De atunci, ii cultiv permanent si nu a trecut nici o Boboteaza fara sa rasara ghioceii. Chiar si atunci când e ger si zapada, florile sparg gheata si isi fac drum spre lumina.”
Octavian Floares
Pensionarul isi priveste florile firave ca pe propriii sai copii si, poate, ar reusi sa faca si ceva banuti daca ar vinde ghioceii, mai ales ca sunt mai greu de gasit prin piete, acum, la inceput de ianuarie. Dar nu concepe sa faca asta. “Florile nu se vând, se dau gratis. Bani de pâine am suficienti”, spune domnul Floares.
La viata sa, Octavian Floares a fost ceferist. A muncit mult, dar a si calatorit pe masura, asa ca a avut ocazia sa vada si multe tari straine. A profitat din plin de asta pentru a-si cultiva propria pasiune pentru natura si mai ales pentru flori si curiozitati vegetale. “Am ajuns si in Insula Rhodos si de acolo am adus o specie uriasa de usturoi, a carei capatâna cântarea 400 de grame, de am avut probleme si la vama, ca nu stiau ce e minunea”, povesteste Octavian Floares. Pentru o vreme, a cultivat usturoiul, dar plantei nu i-a mers prea bine in clima de la noi. Din alte zari a adus semintele unei flori care a crescut in curtea sa din cartierul CFR pâna a ajuns la inaltimea de patru metri. A mai avut si o specie de dovleac ce se lungea pâna ajungea la doi metri si multe altele asemenea, ca intr-o minigradina botanica .
Insa marea sa pasiune ramân florile, ce ii umplu peticul de pamânt din jurul casei de când da coltul ierbii si pâna târziu in an, când iarna se instaleaza pe aici cu toate bagajele si catrafusele ei.