27 ianuarie 2025

Noi suntem șmecheri, ăia sunt proști!

În vreme ce fraierii din UK, Franța, Italia, Suedia, Norvegia sau Germania trag cu dinții de sistemul public de sănătate, noi, mai șmecheri, îl dinamităm și încercăm să copiem modelul american.

Proști sunt aia din Vestul Europei că nu-și privatizează Sănătatea, deștepți suntem noi că o facem. Sau o fi invers?!



Care e șmecheria, de ce țările dezvoltate și în care apa caldă este o tradiție nu renunță la finanțarea publică a Sănătății?

Nu e șmecherie, este doar bun simț: un sistem public de sănătate, care să fie accesibil tuturor cetățenilor, este cheia unui viitor sănătos al nației. Un sistem public, care să aibă grijă de toată lumea înseamnă, în final, cheltuieli mai puține cu tratarea bolilor pentru că, se știe, costă mai puțin să previi.

Da, dar există aici o problemă: dacă poporul e sănătos, din ce mai trăiesc medicii, mai ales cei din sistemul privat? Și nu neapărat medicii, cât patronii. Statul nu face o afacere din Sănătate; nu umblă după profit. În sistemul privat, însă, profitul este baza, prima directivă și energia care face ca lucrurile să se miște.

La noi, banii fiind puțini la Sănătate (10% din 450 de euro înseamnă mult mai puțin decât 4% din 1500 de euro, în Belgia, de exemplu, ca să ne referim doar la salariul minim), a-i împărți cu sistemul privat înseamnă, în primul rând, subfinanțarea sistemului public.

Pentru pacient, însă, lucrurile sunt și mai grave: la privat va trebui să plătească în plus față de ceea ce decontează statul.

O zi de spitalizare dacă e decontată de Stat cu 200 de lei, iar la privat costă 400, diferența o va da din buzunar. Asta dacă va mai prinde fonduri.

Nu credeți? Am exemplul meu favorit: să ne uităm la medicina stomatologică. Un sistem 100% privatizat, dar la care nu mai are acces decât cine are bani.

Teoretic și acolo se dau niște bani de la Stat. Dar ăia se termină în câteva zile. Și, sincer, încă nu am auzit vreun pacient care să se ridice de pe scaunul dentistului și să i se spună să-și păstreze banii pentru că în ziua respectivă decontează Casa de Asigurări.

Dar, cum spuneam, e bine. E bine că se întâmplă, e bine că se demolează totul. Poporul ăsta are nevoie să vadă cu ochii săi și să simtă pe pielea lui cum stă treaba.

Și nu e suficient; mai e nevoie să se privatizeze și Ambulanța și SMURD-ul; să-l ia pe targă doar dacă poate plăti factura pentru intervenție. Ce naiba, șmecheria costă!

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img