26 decembrie 2024

Noi sporuri în Sănătate pentru cei din linia I

● Pe perioada stării de alertă, personalul din unitățile medicale și serviciile de ambulanță beneficiază de suplimentări salariale pentru condiții de muncă deosebit de periculoase; ● Guvernul a aprobat sporuri de 75-85% pentru personalul medical implicat în lupta cu Covid-19

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat, la sfârșitul lunii trecute, două acte normative în urma cărora, pe durata stării de alertă, personalul din unitățile sanitare (spitale) și serviciile de ambulanță publice beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase. Este vorba despre Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială” și Ordonanța de Urgență privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2.



Hotărârea de Guvern prevede pentru perioada stării de alertă și a celei de urgență, acordarea sporului pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 75% până la 85% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele unitățile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare (laboratoare și furnizori de servicii medicale imagistice – ecograf, CT, RMN), implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 pe perioada stării de urgență și alertă. De asemenea, în aceeași perioadă, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar din serviciile de ambulanță publice va beneficia de un spor în procent de 80%. Mai mult, acordarea acestui spor se realizează fără eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă emise de către autoritățile abilitate în acest sens. Conform Ordonanței de Urgență, sporurile pentru condițiile de muncă periculoase nou stabilite se vor plătit atât din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate, cât și de la bugetul de stat.

Sancțiuni pentru medicii de familie

De asemenea, Ordonanța de Urgență prevede că, în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către cabinetele medicilor de familie (care primesc 105 lei/pacient diagnosticat pozitiv coronavirus, aflat pe lista sa de asigurați, pentru monitorizarea permanentă a acestuia pe perioada izolării), casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală pot aplica sancțiuni graduale, începând cu avertisment la prima constatare, diminuarea contractului cu 5% la a doua constatare și 10% la cea de-a treia. Finanțarea serviciilor de monitorizare se realizeză de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În prezent, în județul Bacău, sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate 251 de medici de familie.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img