Noul coronavirus, care a adus atât de multe probleme în toate sectoarele de activitate, își înfinge colții lăsând urme adânci. Cu toate acestea, cu optimism și foarte echilibrați din acest punct de vedere, cei de la Asociația Betania din Bacău reușesc să construiască și în timp de pandemie. Astfel, în perioada imediat următoare va fi finalizată o extindere de servicii pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.
Mai exact, Betania a început încă de la sfârșitul lunii trecute lucrări pentru extinderea serviciilor de evaluare inițială, terapie comportamentală individuală, consultanță, monitorizare și training (pentru părinți, însoțitori și cadre didactice) în zece spații noi și cu instrumente moderne. Această măsură a fost luată în urma cererii tot mai mari de astfel de servicii, în condițiile în care Centrul Delfinul este la capacitate maximă. Mai mult decât atât, Betania a avut multe cereri și din județul Neamț, situație care a dus la deschiderea unui centru la Roman.
„Odată cu pandemia am văzut că este foarte greu să lucrezi cu grupuri. Nu ai cum să ții copiii cu vârste între 3 și 7 ani distanțați. Acum avem cam 75 de copii care vin zilnic la noi iar lista de așteptare este foarte mare”, a precizat André Muit, președintele Asociației Betania.
Întâmplarea face că un etaj dintr-o clădire a asociației s-a eliberat și astfel s-a luat decizia de a intra în renovare și de a se realiza zece spații destinate terapiei în sistem ambulatoriu, sălile având dotări noi, pentru lucrul individual.
„Dacă vă amintiți, acum trei ani am avut un bal caritabil la Teatrul de Vară, «Concert cu suflet» s-a numit. Atunci am reușit să strângem 100.000 de lei, bani pe care intenționam să-i folosim pentru construirea unui nou centru în colaborare cu autoritățile, lucru care nu s-a mai întâmplat. Așa că banii de atunci îi folosim în această extindere, cu cele zece săli, pe care o facem acum.”
André Muit, președintele Asociației Betania
Lucrările de renovare/reamenajare a celor zece spații noi vor fi încheiate la sfârșitul acestei luni.
Statistici care nu spun totul
La ora actuală nu există o statistică a numărului de copii cu afecțiuni din spectrul autist, dar la un moment dat s-a vehiculat cifra de 30.000 la nivel național. Numai că există foarte mulți părinți care, în urma faptului că medicii le spun că cei mici pot fi recuperați, nu mai merg să facă certificatul de încadrare în handicap la comisiile de specialitate, situație în care cifrele vehiculate ar putea fi chiar și de două, trei ori mai mari. „Am făcut un calcul și vă putem spune că, atunci când am început noi activitatea aveam câte 30 de solicitări pe an. Acum avem 15 pe lună”, a spus în încheiere André Muit.
Asociația Betania împlinește pe 24 octombrie 25 de ani de activitate în Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.