8 septembrie 2024
EvenimentNoi pachete de servicii medicale pentru depistarea afecțiunilor grave disponibile pentru asigurați...

Noi pachete de servicii medicale pentru depistarea afecțiunilor grave disponibile pentru asigurați și neasigurați de la 1 iulie

De la 1 iulie, modificările Contractului-cadru introduc noi pachete de servicii medicale destinate atât persoanelor asigurate, cât și celor neasigurate, pentru depistarea precoce a unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul, hepatitele cronice B și C, iar la gravide, infecția cu HIV/SIDA. Aceasta este principala noutate anunțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În asistența medicală primară, medicii de familie vor putea trimite la analize și consultații de specialitate, decontate de casa de asigurări de sănătate, inclusiv persoanele neasigurate suspectate de boli oncologice. De asemenea, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere pentru testarea persoanelor neasigurate pentru virusurile hepatitice B și C, precum și pentru virusul HIV la gravide, cu analize decontate de CNAS.

În ambulatoriul de specialitate clinică, persoanele neasigurate vor beneficia de consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale pentru depistarea și confirmarea afecțiunilor oncologice. Medicii de specialitate vor putea emite bilete de trimitere pentru analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi necesare confirmării diagnosticului.

O altă noutate este eliminarea condiției ca furnizorii de servicii complexe de tip diagnostic-caz din ambulatoriu să aibă și structură de spitalizare de zi în aceeași specialitate, cu excepția gravidelor cu risc crescut. Totodată, unele servicii medicale în scop diagnostic-caz vor putea fi oferite de unități medicale mobile și caravane medicale, pentru a facilita accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a cancerelor, precum cel de sân și col uterin.

Furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise persoanelor neasigurate, pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și specialiști. De asemenea, unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate suspectate de afecțiuni oncologice, pentru confirmarea diagnosticului.

Pentru persoanele asigurate, se introduc servicii psihologice specializate, oferite de psihologi cu formare complementară în psiho-oncologie. Recomandarea acestor servicii va putea fi făcută de medici specializați în oncologie și îngrijiri paliative. Până la 30 iunie 2025, serviciile psihologice vor putea fi oferite și de psihologi fără formare în psiho-oncologie.

În conformitate cu Planul național de prevenire și combatere a cancerului, aprobat prin Legea nr. 293/2022, se modifică și modul de raportare și decontare a serviciilor acordate persoanelor cu suspiciuni oncologice și bolnavilor de cancer. Furnizorii de servicii medicale vor ține evidențe distincte ale acestor servicii, iar finanțarea se va face separat, prin acte adiționale la contractele existente.

Finanțarea serviciilor de diagnosticare oncologică pentru persoanele neasigurate, precum și a testelor pentru hepatitele cronice B și C și infecția HIV la gravide, va fi asigurată de la bugetul de stat, prin transferuri către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img