In prima parte a anului vor fi incheiate lucrarile incepute in 2007 la Unitatea de Primire Urgente, Chirurgie, Oftalmologie si ORL. Vor fi reabilitate salile de operatie, maternitatea, policlinica, dar si bucataria centrala. In 2008 va fi demarata construirea unei noi cladiri unde vor functiona sectiile Oncologie si Radioterapie (Cobaltoterapia).
Pe langa finalizarea investitiilor demarate in 2007, ca de exemplu, extinderea Unitatii de Primire Urgente si reabilitarea ei precum si a sectiilor Chirurgie Generala, Oftalmologie si ORL, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) preconizeaza ca in 2008 sa realizeze si alte proiecte care vizeaza sectoare unde nu s-au mai facut lucrari de renovare de zeci de ani. aVom consolida si reface in exterior cladirea sectiei de Dermatologie iar Blocul Operator (salile de operatie-n.n.), ambele corpuri de cladire ale policlinicii, bucataria centrala, precum si Maternitatea vor fi reabilitate in totalitate”, ne-a declarat Dan Stoica, managerul SJU. Pentru Maternitate pana in 31 ianuarie 2008 conducerea spitalului va trebui sa prezinte proiectul lucrarii dupa care se va organiza licitatia pentru executia ei. Investitia va costa aproximativ 3 milioane de euro si include si dotarea cu aparatura performanta. Finantarea ei va fi suportata din fonduri de la Banca Mondiala. In ce priveste bucataria centrala, in prezent este in curs de finalizare studiul de fezabilitate si se cauta sursa de finantare. aAceasta investitie va costa aproximativ 2.400.000 lei si va fi la nivelul standardelor Uniunii Europene, urmand sa fie prevazuta inclusiv cu o linie de ambalare a hranei bolnavilor in caserole si transportul ei in containere, mai spune managerul SJU. Avem sanse sa obtinem suma de bani necesara, fie de la Consiliul Judetean, fie de la Ministerul Sanatatii ori sa accesam fonduri europene”. Concomitent cu aceasta va fi continuata dotarea cu aparatura performanta a tuturor sectiilor, conform solicitarilor formulate de medicii sefi ai acestora.
Sursa actuala de cobalt este pe duca
Dar cel mai remarcabil proiect este cel care vizeaza sectiile Oncologie si Cobaltoterapie. Tot in cursul anului 2008, mai mult ca sigur, va fi inceputa constructia unei noi cladiri unde vor functiona cele doua sectii. Investitia a fost deja aprobata in comisiile de sanatate din Camera Deputatilor si Senat si urmeaza a fi supusa dezbaterii plenului Parlamentului. aPentru noua cladire exista deja un studiu de fezabilitate de mai multi ani pe care il vom reface, declara Dan Stoica. Costul noii cladiri a fost evaluat la aproximativ 6 milioane euro. Investitia va fi demarata cu siguranta in 2008″. In noua cladire vor fi saloane cu paturi pentru Oncologie si Cobaltoterapie, precum si o noua instalatie de radioterapie. Pana ce se va reusi acest lucru va mai trece multa vreme, insa, timp in care bolnavii de cancer care necesita radioterapie vor trebui sa astepte saptamani in sir ca sa beneficieze de acest tratament. Sursa de cobalt abia mai palpaie, are un debit foarte mic, astfel ca pacientii trebuie sa stea sub tratament, pe masa de iradiere, 20-30 minute, in loc de cel mult 5 minute, pentru a primi doza de radiatii recomandata de medic.Scris de Elena Tintaru