11 ianuarie 2025

Noi generatii de sacrificiu. Informatizati cu forta

A trecut mai bine de o luna de când a inceput scoala, iar la clasele I si a II-a inca se mai invata din fise, pentru ca abecedarul si manualele de matematica au lipsit de pe banci. De astazi, se comanda, insa, manualele digitale. Era nevoie de o astfel de tehnologie in educatia elevilor?



Astazi, toti invatatorii din judet trebuie sa predea comenzile la Inspectoratul Scolar pentru achizitionarea de manuale digitale. Asta dupa ce au avut la dispozitie o saptamâna pentru a studia platforma www.manuale.edu.ro, unde sunt prezentate aceste noi formate de manuale in format electronic.

Acestea sunt, de fapt, sub forma unor CD-uri personalizate, care vor veni in scoli impreuna cu manualul clasic.

„Fiecare cadru didactic a avut posibilitatea de a alege model de manual digital pe care va lucra la clasa. Aceste comenzi ajung la Centru National de Evaluare si Examinare, in vederea achizitionarii lor. Banii sunt alocati deja de Ministerul Educatiei. Avem in jur de 6.400 de elevi in clasa I si 5.400 in a II-a, pe intreg judetul”, a explicat prof.Theodora Sotcan, inspector scolar general.

„Va fi un esec”

Era oare nevoie de o astfel de tehnologie in educatia elevilor? «Nu», este raspunsul categoric al invatatorilor.

„Copilul trebuie sa invete sa scrie, sa socoteasca, sa citeasca o carte, nu sa se joace pe calculator. Mai mult, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda folosirea calculatorului abia dupa vârsta de 16 ani, altfel isi formeaza o gândire mecanica, in detrimentul dezvoltarii personale”, ne-a spus inv. Oana Visan, clasa I B, de la Scoala „Mihail Sadoveanu” Bacau.

In plus, mai spun dascalii, nicio scoala nu are in acest moment dotarea necesara pentru folosirea acestor manuale.

„Nu exista baza informatizata. Ar trebui macar un calculator, in fiecare clasa, si un videoproiector, ca sa folosesti aceste CD-uri. Asa ca ele vor fi utile doar acasa, dar numai pentru elevii care au si calculatoare sau laptop-uri”, a adaugat si inv. Florentina Ghiurca, de la clasa I A.

Ca de obicei, o spun tot cei din sistem, s-a pus carul inaintea boilor si in aceasta problema. „Nici parintii nu sunt de acord. Ei vor ca elevii, copii lor, sa invete dupa manualele clasice, mai ales ca manualul digital impune si anumite costuri. Nu vorbim de o joaca, ci de faptul ca acesti elevi sunt la vârsta când trebuie sa invete, nu sa se joace pe calculator. Eu cred ca va fi un esec”, a aratat si prof. inv. Oana Tescaru, clasa a II-a A.

„Copiii abia au ce mânca, la sate, manuale digitale le trebuie lor?”

Declaratia apartine invatatorului Constantin Nacuta, din comuna Odobesti, Scoala Ciuturesti, care preda la clasa a II-a.

„Multi colegi de-ai mei, din mediul rural, nici nu stiu ce e cu aceste manuale informatizate. Saracia familiilor din care provin multi elevi, lipsa accesului de tehnologie vor duce la un adevarat fiasco. Este oricum o nebuloasa totala.

La mine in clasa, din 18 elevi, doar 7 au calculatoare acasa. Si e un caz fericit. Suntem prea amarâti ca sa ne permitem asa ceva. Nu avem banci cum trebuie, table, sobe pentru incalzit, copiii abia au ce mânca, manuale digitale ne trebuie?”, ne-a mai declarat invatatorul. Iar problema e generala, in special la sate. Ca sa nu mai vorbim de invatamântul simultan, care inca se mai preda in aproape 70 de scoli din intreg judetul.

„La simultan, e imposibil sa lucrezi cu astfel de manuale. Nu ai cum, când in clasa ai si elevi de I, si de a II-a, si de a III-a si de a IV-a. E nevoie de modernizarea invatamântului, dar nu asa, peste noapte. Si nu inainte de a pregati scolile din punct de vedere material. Mereu, mereu, schimbari si generatii de sacrificiu”, a mai explicat inv. Nacuta.

„Noi am facut comenzile. Lipseste din oferta manualul digital de clasa I pe Comunicare, in limba româna.”
prof. Mariana Umbrarescu, director Scoala „Nicolae Iorga”

„Este bine, totusi, ca s-a dat posibilitatea de a alege. ”
prof. Iustin Antonie, director Scoala „Mihail Sadoveanu”

„Procedura de achizitie a fost emisa de Inspectoratul Scolar. Deja au venit ofertele si pentru clasele a III-a si a IV-a.”
prof. Nicoleta Laura Olaru, director Scoala „Mihai Dragan”

La clasa I sunt manuale digitale pentru Matematica si explorarea mediului, Comunicare in limba româna (lipseste deocamdata pentru ca forma digitala a fost contestata de catre unii ofertanti participanti la licitatie), Dezvoltare personala si Limba engleza, iar pentru clasa a II-a, la Comunicare in limba româna, Matematica si Educatie pentru mediu si Limba engleza.

Manualul digital este o aplicatie software complexa, cu un ridicat caracter formativ, un instrument de autoevaluare, care are 177 de activitati multimedia statice, 60 de activitati animate si alte 40, interactive. In aceasta varianta sunt incluse fotografii si planse didactice, care se regasesc insa si in varianta tiparita a manualului. Orice pagina a manualului digital poate fi marita (pentru o mai buna observare) si printata. In unele cazuri, in special pe comunicare in limba româna si limba engleza, aceste manuale contin si materiale video pentru lectura audio a textelor. Manualul digital nu inlocuieste manualul clasic.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img