Zilele trecute, Guvernul României a aprobat o propunere de politică publică pentru integrarea socială a celor care își duc viața pe străzi. Această propunere vizează o Strategie națională privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost, pentru perioada 2021-2027, un Plan de acțiune pentru aceeași perioadă și un Program de interes național pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate celor vizați.
Toate aceste documente au fost elaborate în baza rezultatelor evaluării, la nivelul fiecărui județ, a nevoilor persoanelor fără adăpost și a impactului pe care serviciile sociale existente îl au asupra calității vieții acestora. Acțiunea a relevat faptul că majoritatea persoanelor care trăiesc pe străzi sunt adulte, de sex masculin, necăsătorite, cu nivel de studii mediu și se află pe o perioadă mai mare de 3 ani în stare de vulnerabilitate. Ele întâmpină dificultăți din cauza lipsei documentelor de identificare, a problemelor în asigurarea nevoilor de bază și a celor de sănătate, inclusiv mintală, pentru că nu au medic de familie, nu au o ocupație și, deci, nici surse de venit.
Pentru a preveni cronicizarea acestui fenomen, Ministerul Muncii propune două soluții. Prima are în vedere dezvoltarea de noi servicii sociale care să se adreseze nevoilor persoanelor fără adăpost. A doua soluție vizează introducerea unui beneficiu de asistență socială, care constă în decontarea costului pentru plata chiriei și utilităților (într-un cuantum maxim) pentru o perioadă limitată de timp, cu condiția îndeplinirii măsurilor incluse în planul de intervenție, întocmit după derularea anchetei sociale. Comparând impactul financiar al celor două soluții, Ministerul Muncii optează pentru înființarea și susținerea a 61 servicii sociale, acestea urmând să aibă o capacitate medie de asistare pe lună a 5.528 persoane fără adăpost.
Cele 61 servicii sociale ar urma să se concretizeze în centre rezidențiale, adăposturi de noapte, centre de zi pentru informare și consiliere, dar și pentru integrare/reintegrare socială. Totodată ar urma să se constituie echipe mobile și să se achiziționeze ambulanțe sociale, concomitent cu susținerea cheltuielilor pentru construirea, dotarea și funcționarea centrelor, inclusiv pentru cursurile de pregătire a personalului de specialitate. În funcție de nevoile pe care le are, evident că și județul Bacău va beneficia de o parte din serviciile sociale amintite.
Deocamdată, pentru a veni în sprijinul persoanelor fără adăpost, autoritatea locală din fiecare oraș din județ le asigură acestora condiții de cazare (în unele localități se dă și o masă caldă), în anumite spații, mai ales acum, când a venit iarna. În municipiul Bacău, bunăoară, în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială, funcționează Centrul de cazare temporară a persoanelor fără adăpost, de pe Calea Moldovei, nr.96-98, în locația Taberei de sinistrați. Capacitatea de cazare a centrului este de 30 persoane, lor asigurându-li-se și o masă caldă. Să mai notăm că în întreaga țară, potrivit Ministerului Muncii, la începutul acestui an erau 80 centre rezidențiale de îngrijire și asistență pentru persoanele fără adăpost, din care 18 publice, și 6 centre de zi (8 publice), toate licențiate.