Impunerea veniturilor in agricultura
Veniturile obtinute din activitati agricole, dar si cele asimilate salariilor vor fi impozitate. Noile reglementari au aparut odata cu modificarile aduse Codului Fiscal si sunt aplicabile de la inceputul acestei luni. Sunt insa si exceptii de la aceste obligatii fiscale, pe anumite categorii de venituri.
Directia Generala a Finantelor Publice Bacau informeaza ca au fost aduse o serie de modificari si completari Codului Fiscal referitoare la impozitul pe venit si impunerea veniturilor din activitati agricole, ce se aplica de la inceputul acestei luni. Astfel, sunt considerate venituri asimilate salariilor si impozitate ca atare urmatoarele categorii de venituri:
– indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, pentru partea care depaseste 2,5 ori nivelul legal stabilit de lege pentru personalul din institutiile publice;
– sumele reprezentând salarii, diferente de salarii, dobânzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, stabilite in baza unor hotarâri judecatoresti ramase definitive si irevocabile.
Exceptii de la regula
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, in limita de 2,5 ori, si nici sumele sau avantajele primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv. In ceea ce priveste veniturile stabilite in baza hotarârilor judecatoresti impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii si se vireaza pâna la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.
In agricultura, impozite pe norme de venit
In domeniul agricol, sunt impozabile veniturile obtinute individual s-au intr-o forma de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.Venitul net anual se determina pe baza normelor de venit, iar acolo unde nu sunt norme de venit determinarea venitului net se face in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla. Impozitul pe veniturile din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Toate aceste noi impozitari sunt legiferate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 8/2013.
„Impunerea agricultorilor la normele de venit a intrat in vigoare de la 1 februarie. Concret, cei care cultiva pamânt sau cresc animale vor plati un impozit pe aceasta activitate. Din suprafata totala pe care o lucreaza sau din numarul total de animale pe care le au se scade un anumit procent. De exemplu, la cereale, pâna in 2 ha nu se aplica niciun impozit, insa ce depaseste se impoziteaza. Insa, la legume in câmp impozitul se aplica numai acolo unde se depasesc 0,5 ha. Aceste impozite se platesc in doua transe egale pe norma de venit pe fiecare activitate desfasurata.”
Adrian Anghel – purtator de cuvânt DGFP Bacau
Veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica sunt venituri neimpozabile.
Plati anticipate
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati agricole din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele asemenea, cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, pentru care venitul net se determina in sistem real, din silvicultura si piscicultura sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit pâna la data de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie.