Dosarul civil impotriva OMV Petrom si autoritatilor din judet, deschis de familiile evacuate dupa explozia din 2010 la o casa din Zemes, scoate la lumina mai multe nereguli.
Juristul Consiliului Judetean a recunoscut in instanta ca la institutia publica nu exista autorizatii de construire pentru sonde si nici cereri pentru obtinerea acestora.
„Asta nu inseamna ca s-a construit fara autorizatie”, s-a grabit sa completeze consilierul juridic al OMV Petrom.
Tot acesta a incercat, la termenul trecut, sa se foloseasca de orice tactica pentru a nu pune la dispozitia instantei actele cerute de avocatii pagubitilor, invocând, printre altele, legea documentelor clasificate in care s-ar incadra inclusiv acordul si autorizatia de exploatare incheiate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
“Se incearca incadrarea acestor acorduri in categoria documentelor clasificate pentru ca ele contin drepturile si obligatiile partilor, masurile care trebuiau luate de OMV Petrom si ar dovedi faptele ilicite si vinovatia OMV”, a acuzat avocatul Marius Bogdan.
„Chiar si dupa explozie, in urma cu un an, s-au construit si alte sonde”
Doi martori au fost audiati in instanta si au confirmat ca, dupa alunecarile de teren din 1992, sondele afectate nu au fost scoase din functiune, ci pur si simplu au fost lasate in paragina.
„Exista riscul producerii unei noi explozii in orice moment. Sunt emanatii de gaze si se simte mirosul chiar in centrul comunei. Sunt conducte rupte care emana gaze. Trebuiau infundate, dar nimeni nu a facut nimic. Chiar si dupa explozie, in urma cu un an, s-au construit si alte sonde. Si din cele afectate, unele mai functioneaza, altele sunt parasite.
Sunt zone in care apar balti de petrol, ceea ce arata ca nu au fost sigilate conductele. Solul, acolo unde au aparut aceste balti, nu mai poate fi folosit, cultivat. Cea mai apropiata sonda este la 50-60 de metri de prima locuinta. Nu cred ca este o distanta sigura. Nimeni nu a luat masuri pentru a remedia situatia dupa alunecarile de teren. OMV trebuia sa instaleze niste stâlpi din beton ca sa n-o mai ia pamântul la vale, dar s-au pus numai 30.”
– Ioan G., localnic
„Din ’92 trebuia evacuata zona”
Doina R. a fost nevoita sa se mute din 1992, când au avut loc alunecari de teren, iar casa ei a fost inghitita cu totul de pamânt. 17 case au fost afectate atunci si 50 de sonde.
„Din ’92 trebuia evacuata zona. Autoritatile stiau de atunci ca exista riscul unor explozii. Unii au cerut stramutarea, dar nu li s-a aprobat.
Trebuia stabilizat versantul, trebuiau amenajate niste conducte pentru eliminarea gazelor. Nu s-a facut nimic. Sunt 12 fântâni care nu mai au apa potabila din cauza gazelor. Nici terenurile pe care s-au format balti de petrol nu mai pot fi cultivate.”
– Doina R., localnica