– Ați devenit omniprezentă în viața literară: publicați ca scriitor, gestionați o editură, site-uri și cenacluri, sunteți vicepreședinte al Filialei U.S.R. Bacău…
– Aș începe cu Art Book, editură care datează din anul 2011, cu administrator, filolog dublu licențiat în litere prof. Alexandra Bostan, director Cristina Ștefan. Inițial a fost o editură dedicată membrilor Cenaclului Lira 21, întru promovarea lor și, ca atare, a înregistrat multe debuturi reușite: Adriana Butoi, Maria Grădinaru, Sorin Micuțiu, Mirela Bălan, Mirela Orban, Mihaela Aionesei, Any Tudoran, George Gîtlan, Sebastian Șufariu, Ana Urma, Teodor Dume, Ana Maria Gîbu, Ioana Carp, Ioan Berghian, Tudor Ursente, Viorel Gongu. Fiind un cenaclu axat pe dezbaterea textelor, cu dezideratul calitatea scrisului, editura a promovat sute de scriitori în cele șase antologii de cenaclu, dar cu o severă selectivitate.
– Un proiect susținut din ce în ce mai mult…
– Pe parcursul anilor, s-au alăturat acestui proiect mulți alți scriitori, dintre care îi amintim pe băcăuanii Mara Paraschiv, Telu Leonte, prof. Adriana Ambrosie, Violanda Bratu, Viorica Băluță, Ramona Roman, Rodica Dascălu, Atena Ivanovici, Mihaela Băbușanu, pe talentatul prozator elev Mihnea Cătălin Ivancea. Toți acești autori au beneficiat de prefețe scrise de mine și de organizarea unor frumoase lansări de carte, promovare în reviste și la târguri de carte. Sorin Micuțiu a lansat al patrulea volum de poezie la această editură, la finele anului 2019. Acum lucrăm la un nou roman al Iuliei Baciu din Italia, precum și la un nou volum de poezie al lui Constantin Jurebie. Majoritatea din cele 21 de volume publicate mine, ca scriitor, poartă sigla acestei edituri. Suntem o editură pretențioasă, fără veleități de mare editor, dar cu onestitatea respectului față de carte, de aspectul ei și conținutului ei. Cartea favorită: Romanul „O Lumânare pe malul Prutului”, un roman cutremurător, recuperat la 20 de ani de la decesul autorului Victor Enășoae, un roman care, în viziunea sponsorilor, editorilor, cititorilor ar fi meritat un premiu în anul Centenarului României. Nu a fost să fie, noi mergem înainte numai și numai întru calitatea scrisului care vede lumina tiparului.
– Îi promovați, pe varii „fronturi” literare, pe tineri. Aveți vocația voluntariatului…
– Da, un capitol favorit al nostru, și consistent ca activitate, este promovarea tinerilor scriitori, care s-a materializat de-a lungul anilor prin descoperirea tinerelor talente, promovându-le atât în media literară, reviste, televiziune, dar și în antologia „Dintre sute de catarge”, cu elevii Cenaclului literar de la Școala Populară de Artă, activitate susținută voluntar de mine, pe parcursul anilor 2015-2018. De asemenea, proiectul privat Seri Literare care continuă și azi, precum și grupul facebook Să ne cunoaștem scriitorii sunt dedicate promovării scriitorilor mai puțin vizibili de critica atestată din România. Colaboratorilor noștri, revistelor partenere ale Filialei U.S.R. Bacău, criticilor literari, directorului revistei Plumb, Ion Prăjișteanu, Tipografiei Elena, director Ovidiu Marchiș, televiziunilor băcăuane, lui Marius Curucli, Sebastian Șufariu, Televiziunii Literare – Cornel Galben, președinților filialei U.S.R. Bacău Calistrat Costin, Dumitru Brăneanu, ziarului Deșteptarea, redactorilor de carte Mioara Băluță, Liviu Andone, editurii partenere Rovimed, dir. Viorel Medvețchi, multor oameni de cultură din toate punctele cardinale din țară și din afara ei, adânci reverențe și mulțumiri! Pentru anul 2020 ne dorim cărți puține, dar de înaltă calitate.