19 ianuarie 2025

Noi amendamente la proiectul legii pensiilor speciale

Proiectul legii pensiilor speciale, cu amendamentele aduse în comisia de specialitate a Senatului, a fost aprobat de către acesta, la mijlocul săptămânii trecute, cu 79 voturi pentru și 37 împotrivă. Astfel, în proiect a fost introdusă prevederea potrivit căreia nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât venitul net din perioada de activitate. O altă noutate se referă la faptul că se va interzice cumulul mai multor pensii speciale (de exemplu, una de judecător și alta de parlamentar). Persoanele care beneficiază de două sau mai multe pensii speciale vor trebui să opteze pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii.

Un alt amendament are în vedere impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Mai exact, pentru partea din venitul din pensie mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie din care se deduce suma neimpozabilă de 2.000 lei se aplică un impozit de 10 la sută. Pentru partea din venitul din pensie care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut și cea care excede aplicării principiului contributivității cota de impozitare va fi de 15 la sută. Noul proiect mai prevede că pensiile de serviciu pentru magistrați nu se vor mai majora în funcție de indemnizația de încadrare brută lunară, ci se vor actualiza din oficiu cu rata medie anuală a inflației, indicator cunoscut la 1 ianuarie în fiecare an.



Pentru militari și polițiști va scădea baza de calcul prin eliminarea a 5 sporuri. Este vorba despre sporul dat în temeiul art.7 din Legea 56/2020 pentru personalul medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, stimulentul de risc prevăzut de art.8 din OUG 43/2020, stimulentul financiar lunar reglementat de art.193, al.6, din Legea 95/2006, majorarea încasată de personalul care nu a beneficiat de zilele libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor în perioada închiderii teporare a unităților de învățământ, precum și despre contravaloarea serviciilor turistice.

Toate aceste amendamente au fost introduse în proiectul de lege inițial care a fost aprobat apoi în noua formă de către Senat. Alături de amendamentele de la proiectul legii, acesta cuprinde și alte modificări ale legislației actuale. Una prevede ajustarea procentului de calcul al pensiei speciale de la 80 la sută la 65 la sută în majoritatea cazurilor, excepție făcând magistrații. Apoi, nu se mai ia în calcul doar ultima lună de activitate, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistrați, din ultimii 10 ani. În sistemul militar perioada crește de la 6 luni la 12 luni din ultimii cinci ani. Și vârsta de acces la pensia specială, precum și vechimea în serviciu au fost majorate.

Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minimum 15 ani, iar pentru sistemul de justiție, la 25 ani, fără perioade asimilate. Amintim că de pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, cu o vechime între 20 și 25 ani numai în aceste funcții. Din județul Bacău, în evidența Casei Județene de Pensii sunt 186 persoane care beneficiază de pensie specială (militarii și polițiștii aparțin de casele de pensii sectoriale, de la București).

Din rândul acestora, 146 primesc pensie de serviciu, conform Legii 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Cea mai mare pensie de serviciu, a unui fost judecător, este de 31.200 lei. Din această sumă numai 9.697 lei reprezintă, de fapt, pensia care i s-ar cuveni titularului în raport de contribuția pe care a avut-o, pensie care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat. Diferența de 21.503 lei este acoperită din bugetul de stat.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img