In 2003, aparea in Bacau un „avocat” despre care toata lumea se intreba ce vrea, ce face si pe câti bani. Titulatura – Avocatul Poporului – i-a pus pe multi pe gânduri, a ridicat multe semne de intrebare si a trecut ceva timp pâna sa inteleaga oamenii ca acest „avocat” nu-i reprezinta in instanta, dar nici nu le cere bani pentru consultatii.
Colaborarea dintre presa si aceasta noua institutie a devenit inevitabila, cu avantaje si de o parte, si de alta, in conditiile in care ambele urmaresc aceleasi scopuri – sesizarea neregulilor, sprijinirea oamenilor carora li s-au incalcat diferite drepturi, atentionarea institutiilor publice etc.
„Chiar cu «Desteptarea» am lucrat de la inceput. Practic, noi am devenit vizibili cu sprijinul acestui ziar. Ne-a facut cunoscuti si ne-a ajutat in activitate. Culegeam toate sesizarile in care se vorbea despre posibile incalcari ale drepturilor si faceam demersuri mai departe la institutiile care trebuiau sa ia masuri. Aceste demersuri s-au concretizat in anchete in urma carora au fost intocmite rapoarte cu masuri sau recomandari de modificare a legislatiei.
Un astfel de raport a fost pe legea privind protectia persoanelor cu handicap si a fost facut pe baza sesizarilor din «Desteptarea». Si la aniversari, si la actiuni de ajutorare a sinistratilor si persoanelor defavorizate, am fost tot impreuna. Singura recomandare pe care as face-o ziarului este sa introduca, la un interval de timp, articole specializate in care experti din diverse domenii sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta ei si oamenii de rând, lacunele din legislatie sau sa ofere explicatii si consultanta pe diferite subiecte.
«La multi ani» si sa va citim cu aceeasi placere si peste 25 de ani!”
Doina Sirghie, expert Avocatul Poporului Bacau