Alegerile pentru Parlamentul European au fost mai mult o zarva politica, un prilej de reasezare, cât de cât, a fortelor politice, a partidelor si aliantelor pentru marea confruntare din noiembrie, când se schimba garda la Cotroceni.
Niciun partid, niciun candidat nu a purtat vreun mesaj coerent si concret european, campaniile au fost intepenite in probleme nesemnificative, locale, au fost o balacareala continua: PSD et. Comp. impotriva PMP si Traian Basescu, PMP contra PDL, PNL contra PSD si toate impotriva partidului lui Ponta. “Am votat pentru pensie”, mi-a spus o cunostinta in vârsta din cartier, “M-am dus la vot, sa-l dau jos pe Basescu”, zicea un cetatean abia iesit din sectia de votare.
Majoritatea habar nu aveau pe cine voteaza, nu cunosteau niciun candidat, ci doar partide. Singura exceptie a fost “partidul” Mircea Diaconu, care a si ajuns, singur, la sase la suta, ceea ce ii permit sa mearga la Bruxelles.
Nu au fost surprize, prezenta la vot a fost aidoma alegerilor anterioare, iar procentele obtinute s-au stabilizat in previzibil. Nu cred ca s-a asteptat cineva ca PMP sa ia mai mult de 7-8 la suta, iar deziluzia manifestata de PNL este doar de ochii propriului electorat, deoarece 14 la suta este un scor bun acum, dupa iesirea cu scandal din USL.
Am intrat in UE de aproape 10 ani, insa nu avem constiinta apartenentei la aceasta entitate politica si economica, vina o poarta si politicenii români care vor sa fie in capul trebii, pe bani multi, insa nu stiu sa vorbeasca pe limba Europei, nici nu-i de mirare in conditiile in care mai mult stau pe malurile Dâmbovitei decât la Bruxelles sau Strasbourg.
Din România, cei mai multi europarlamentari apartin stângii, in timp ce in aproape toate tarile occidentale au câstigat partidele de dreapta, unele cu tenta extremista. De remarcat ca si in acest an, la nivelul Europei de Est si Centrale, alegerile au fost caracterizate de un ingrijorator absenteism, prezenta la vot situându-se intre 15 si 30 la suta, ceea ce arata lipsa de interes dar si marile probleme din interiorul comunitatii europene, cum ar fi xenofobismul, polarizarea tari bogate si sarace, cât si tendinta de iesire din Uniune.
In tara, normal, urmeaza analize, demisii, taieri de capete, dar si apelul la farasul cu cenusa, in pericol fiind Antonescu, Pavelescu, Tomac, de urecheala nescapând nici Ponta, care, de la 43 la suta, a ajuns la 37 la suta.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.