Cei care vor banii in primul esalon mai au la dispozitie câteva zile ca sa-i solicite. Documentele se depun pâna in data de 20 a lunii noiembrie. Conditiile de acordare si cuantumul ajutorului au ramas aceleasi.
Pentru a intra in drepturi incepând cu luna viitoare, solicitantii se pot adresa primariei de domiciliu pâna in 20 noiembrie, termen in care trebuie sa aduca toate documentele necesare, printre care cele privind componenta familiei, veniturile acesteia si bunurile detinute. Dar familiile care vor sa primeasca banii in primul esalon de beneficiari, trebuie sa-si inregistreze cererea-declaratie la primarie pâna in data de 31 octombrie.
„Conform legii, stabilirea ajutorului de incalzire se face incepând cu luna depunerii cererii, dar numai pentru cei care au prezentat toata documentatia pâna in data de 20 a lunii respective. Daca acest termen a fost depasit, dreptul se acorda incepând cu luna urmatoare. In ceea ce le priveste, primariile trebuie sa emita dispozitia de punere in drept a fiecarei familii pâna in data de 31 octombrie.
Ele trebuie sa le comunice apoi familiilor pâna in 15 noiembrie. Tot pâna atunci, primariile sunt obligate si sa vina la institutia noastra cu cererea de finantare pentru ca noi sa avem timp sa deschidem creditarea la finele lunii noiembrie ori la inceputul lui decembrie. Ar fi rusinos ca primariile sa nu se incadreze in aceste termene, deoarece prevederile legale, inclusiv procedura, au ramas neschimbate”, ne-a spus Teodor Agachi, sef serviciu si purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau.
140 lei pe cinci luni pentru familiile foarte sarace
Asadar, pentru iarna care vine se mentin conditiile de acordare a ajutorului de incalzire, precum si cuantumul acestuia pentru toti cei ale caror locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare ori se incalzesc cu gaze, energie electrica sau cu lemne. Ajutorul de incalzire cu lemne, carbune sau combustibil petrolier este, ca si anul trecut, intre 16 lei si 54 lei/luna, pentru familiile care au un venit pe fiecare membru component de maximum 615 lei si nu se incadreaza in Legea 416/2001 (ajutorul social).
Cei care au dreptul la ajutor social vor primi 28 lei lunar pentru incalzire, tot ca inainte. Ei vor lua, si de aceasta data, la inceputul sezonului rece suma de bani cuvenita pentru cele 5 luni de iarna, respectiv 140 lei. Insa, primarii pot decide ca ajutorul de incalzire sa se acorde si in natura, adica sa le dea acestor familii cantitatea de lemne echivalenta sumei cuvenite.
Amintim, totodata, ca incepând de iarna trecuta, pentru compensarea cresterii pretului la gazele naturale, cei care isi asigura confortul termic pe baza acestei surse de incalzire primesc un ajutor mai mare cu 6 la suta. Tot de anul trecut, in rândul beneficiarilor au fost introduse si familiile care isi incalzesc locuinta exclusiv pe baza energiei electrice.
Ele beneficiaza de un ajutor lunar cuprins intre 48 si 240 lei, in functie de venitul net pe fiecare membru de familie, venit care nu trebuie sa depaseasca suma de 615 lei. Aceeasi conditie de venit este valabila si in cazul familiilor care primesc energie termica de la sistemul centralizat ori utilizeaza gaze naturale pentru incalzire.