Proiectul „Fondul de Solidaritate” a murit din fasa. Anul acesta, niciun bacauan nu a mai donat vreun ban in acest cont, deschis inca din 2010 pentru a salva Romania din criza economica.
Nici contribuabilii de rand, nici reprezentantii institutiilor de stat, nici politicienii nu mai doneaza bani in "Fondul de Solidaritate, creat de Guvern, anul trecut, pentru combaterea efectelor crizei economice. Statisticile Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau arata ca si bacauanii sunt la fel de indiferenti. "Intr-adevar, anul acesta nu s-a facut nicio donatie in acest cont, iar in 2010 abia daca s-au adunat putin peste 100 de lei", a confirmat si Adrian Anghel, purtator de cuvant la DGFP Bacau. Prin Fondul National de Solidaritate, asa cum se intituleaza proiectul, oricine poate dona voluntar bani, individual sau prin intermediul angajatorului. Contul este deschis la toate unitatile de Trezorerie a statului. Donatorii pot opta sa ramana anonimi sau pot accepta sa le apar? numele pe site-ul Ministerului Finantelor.
Intentia a fost buna
"La initierea acestui proiect s-a decis ca toate veniturile de peste 8.000 de lei incasate de angajatii ministerelor sa fie donate la acest fond. De asemenea, si sumele castigate de functionari din prezenta lor in Consiliile de administratie si in Adunarile Generale ale Actionarilor de la companiile nationale urmau sa ajunga direct la acest fond. Fiecare astfel de reprezentant trebuia sa intocmeasca o declaratie de donatie, prin care consemna ca accepta benevol sa cedeze suma in contul «Solidaritatii»", a mai explicat Anghel. Lucru care insa nu s-a mai realizat, mai ales dupa instituirea masurilor de auteritate, care au dus la scaderea drastica a salariilor. Anul trecut, cea mai mare suma (100 lei) donata in contul "Fondul de Solidaritate" deschis la Trezoreria Bacau a fost din partea lui Silviu Bondor, pe atunci vicepresedinte la Consiliul Judetean. Sumele astfel colectate au reprezentat venituri la bugetul de stat si s-au evidentiat intr-un cont distinct de venituri bugetare.
Un alt exemplu negativ
Un proiect asemanator a existat la inceputul anilor ’90, imediat dupa Revolutie. Prin prin Decretul-lege nr. 124/1990 a fost infiintata Fundatia "Fondul Libertatea", care a avut drept scop principal gestionarea banilor proveniti din donatiile colectate pentru sprijinirea revolutionarilor si urmasilor celor cazuti in decembrie 1989. Fundatia, care in 1990 avea in cont 2.221 de miliarde de lei, s-a inchis in 2009 cu datorii, fara sediu si cu actiuni-fantoma la o fabrica intrata in faliment.
Roxana Neagu