19 ianuarie 2025

Niger, extremă urgență!

Fără îndoială, recentele evenimente din Niger vor avea consecințe la scară mondială, atât politic, cât și economic. Precum se poate să știți, o lovitură de stat militară a avut loc în această țară, președintele în exercițiu a fost eliberat din funcție iar conducerea țării a fost luată de un grup de militari. Până aici, nimic deosebit. Doar că Nigerul produce o mare parte din uraniul necesar UE și, mai ales Franței. Franța are trupe în Niger iar noua conducere a țării a cerut Parisului să-și retragă soldații. În același timp, Nigerul a rupt toate acordurile cu Franța.

Răspunsul Occidentului poate părea ciudat pentru că, de un an și jumătate, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Acum, același Occident, care a spus că nu este permisă invadarea unui stat suveran și că orice stat are dreptul să decidă la ce alianță vrea să adere, amenință cu invazia militară a unei țări care nu mai răspunde la comenzi. Dacă credeți că este vorba de ipocrizie, eu zic că credeți bine.



Multa lume vorbește de un nou val eliberator în Africa, unde fostele colonii europene și-au declarat independența în anii ’60-’70 dar nu au reușit să o și obțină pentru că fostele metropole au reușit să instaleze politicieni care au permis, în continuare, exploatarea țărilor. În același timp, pare cât se poate de clar că evoluțiile din ultima vreme din Africa au legătură directă cu Rusia.

Pare să fie răspunsul asimetric al Moscovei la conflictul Rusia – NATO. Nu cu mult timp în urmă, trupele franceze au fost silite să părăsească Mali – dacă țineți minte, acolo am avut și noi trupe și am pierdut un elicopter într-o furtună de nisip. Trupele franceze s-au mutat în… Niger, unde tocmai au primit un ultimatum de 30 de zile să părăsească țara. Mai mult ca sigur nu o vor face, ceea ce poate duce la o evoluție cel puțin interesantă a problemei.

Pe de o parte, multe trupe Wagner sunt prezente în Africa și există suspiciuni că lovitură de stat din Niger a fost bine pregătită din timp. În vreme ce există relatări despre transferul de tehnică de luptă și muniții dinspre partea Libiei ocupată de forțele sprijinite de Moscova, pe plan politic, Algeria a avertizat că un atac asupra Nigerului va fi considerat un atac împotriva sa și va răspunde în consecință. Nigeria (țara aflată la sud de Niger) este cam singura care are o forță militară capabilă de invazie, mai ales că este, practic, sub controlul SUA. Senatul Nigeriei a votat împotriva unei intervenții militare, însă, nu este clar cât va conta acest vot.

Cert este un alt lucru: o intervenție franceză în Niger va avea consecințe în Franța continentală, având în vedere mărimea comunității musulmane africane. Și abia s-au stins incendiile provocate de revoltele de acum câteva săptămâni, după uciderea unui tânăr african de către Poliție.

Situația se dovedește dificilă pentru Franța, care depinde extrem de mult de energia electrică furnizată de centralele sale nucleare, în contextul unei crize energetice care amenință să lase Europa fără industrie.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img