2 noiembrie 2024

Nicu Enea. Comemorare cu scandal

Nu a fost o comemorare, a fost, la Muzeul de Arta Bacau, o sarbatoare. Dupa doi ani, timp in care s-au executat importante lucrari de reparatii, modernizari si noi dotari, miercuri, 16 septembrie, a avut loc redeschiderea acestei prestigioase institutii de cultura, care a coincis – sau tocmai de aceea – cu implinirea a 55 de ani de la trecerea in nefiinta a pictorului Nicu Enea.

Omagiu unui mare artist



“Muzeul se poate, astazi, inscrie in rândul celor mai moderne din tara, la care se adauga implinirea unui vis, devenit proiect, acela de a-l cinsti pe marele nostru artist Nicu Enea. Complexul Muzeal «Iulian Antonescu», prin Sectia de Arta, a adus in fata publicului o retrospectiva cu lucrarile lui Nicu Enea, multe dintre ele fiind expuse in premiera, astfel ca avem pe simeze 120 de tablouri, aproape toate din patrimoniul muzeului nostru, beneficiind si de 10 lucrari aduse in expozitie dintr-o colectie particulara”, a spus Mariana Popa, director al Complexului Muzeal.

Despre opera pictorului bacauan, despre cariera artistica si viata celui care avea sa devina primul artist român premiat la un salon international (Paris), au vorbit Iulian Bucur, critic de arta, conf. univ, dr. Ioan Danila, cât si Dionis Puscuta, seful Sectie Arta. Au fost prezenti Dragos Benea, presedinte al Consiliului Judetean, Ilie Bârzu, consilier local, din partea autoritatilor locale, maestrul Ilie Boca, artisti plastici, arhitecti, actori, muzicieni, profesori, elevi de la Colegiul de Arta.

Proiectul “Nicu Enea 55”, finantat de CJ, a fost initiat, inca din toamna anului 2014, de scriitorul Viorel Savin si Complexul Muzeal, care a mai cuprins o serie de manifestari organizate, in luna mai, la Arini, comuna Magiresti, locul de nastere al pictorului, o expozitie si lansarea a doua importante lucrari, care poarta semnatura dramaturgului, poetului si romacierului Viorel Savin (ziarul nostru a consemnat acel eveniment).

Dupa vernisajul Retrospectivei, a fost prezentat publicului excelentul album “Nicu Enea”, realizat de Viorel Savin (care are si un CD cu piesa “Batrâna si hotul”), consilier artistic fiind prof. Mariana Popa, album aparut la Editura Ateneul Scriitorilor si tiparit, in conditii grafice de exceptie, la MagicPrint Onesti, cu un text incitant, bogat in informatii, unele reparatorii pentru biografia artistului. O idee excelenta a fost concretizata de Dionis Puscuta, presedinte UAP, care s-a materializat prin tiparirea unui album “Artisti plastici bacauani in colectiiile Muzeului de Arta”, cu lucrari de arta semnate de 12 artisti plastici bacauani, unii dintre ei contemporani cu Nicu Enea, “initiativa care va continua, cu realizarea, in fiecare an, a câte unui album cu artisti bacauani, pâna vom ajunge la zi”, ne-a declarat Dionis Puscuta.

De altfel, la intrarea in sala de la etaj, dedicata in intregime creatiei lui Nicu Enea, expozitie care va ramâne deschisa tot anul, a fost amenajata o alta expozitie cu lucrari ale pictorilor bacauani, cunoscuti si mai putin cunoscuti de marele public, contemporani cu Nicu Enea, cum sunt George Zlotescu, Elvira Enea, Dimitrie Berea, Nicolae Vermont, Grigore Manea, Ion Diaconescu etc.

Publicul prezent a vizionat si un foarte reusit film documentar – “Nicu Enea”, realizat de studentii masteranzi de la Universitatea de Arte “George Enescu”, Facultatea de design si arte vizuale, din Iasi, sub egida Chromatique Foto Studio@ Art Galery, condus de masterandul Ovidiu Ungureanu. In deschidere a cântat Cvartetul „ORPHEUS”, de la Filarmonica “Mihail Jora.

A fost o sarabatoare a artei, pusa sub semnul unui pictor cu o cariera de exceptie, cu lumini si umbre, cenzurata si de un regim, si de altul, insa a ramas o opera, care va asteapta sa o vedeti, in toata spendoarea ei la Muzeul de Arta, de pe strada Nicolae Titulescu.

A fost sau nu invitat Viorel Savin?

Din motive inca neelucidate in totalitate, de la eveniment a lipsit Viorel Savin, co-autor al proiectului, autor al celor doua volume publicate in primavara, cât si a Albumului “Nicu Enea”. “Viorel Savin a fost anuntat din timp despre evenimentele din 16 septembrie, printr-un e-mail, dar si printr-un telefon, noi nu am facut invitatii scrise”, ne-a spus Mariana Popa.

La rândul sau, scriitorul Viorel Savin, care era asteptat si la Casa “Nicu Enea” pentru autografe, ne-a spuns urmatoarele: “Si-au batut joc de mine, de munca mea, de numele meu. Nu am stiut de aceste evenimente, am aflat dspre ele de la primarul din Magiresti, iar astazi am descoperit un e-mail, insa foarte sumar, fara o cronologie a evenimentelor despre care vorbiti.

Am fost sicanat permanent, dorind, poate, sa renunt. Sunt multe chestiuni care trebuie lamurite cât mai urgent, inclusiv cele financiare”, a incheiat Viorel Savin. Contactata din nou, directorul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” a precizat ca institutia pe care o conduce a respectat legile care guverneaza institutia, cât si hotarârile Consiliului Judetean in derularea proiectuluii.

Un singur pictor la mormantul lui Nicu Enea

_MAF7980

Manifestarile de la Muzeul de Arta au fost precedate de o comemorare a pictoruluii Nicu Enea la mormântul din Cimitirul Central, oraganizata de Complexul Muzeal si de membri ai familiei, cele doua nepoate Natalia Pasare si Tincuta Leoveanu. Din pacate (si nu este singular), din cei 70 de membri al UAP Bacau a fost prezent doar maestrul Ilie Boca.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri

spot_img
Comandat de AUR Bacău, CMF 11240014
spot_img