Subventiile pentru ocupare temporara au fost eliminate
Pana in acest an, s-au alocat fonduri pentru ocuparea temporara a fortei de munca din mediul rural. Primariile comunale primeau subventii pentru angajarea somerilor. Din 2011 articolul de lege care prevedea aceasta a fost eliminat si nu se mai da niciun leu. In mediul rural sunt cei mai multi someri.
Daca pentru formarea profesionala a somerilor sunt alocate sume imense din fonduri europene, in schimb pentru crearea de noi locuri de munca si stimularea angajatorilor in acest sens s-au rezervat sume derizorii. Ba, mai mult, unele dintre formele active de ocupare a fortei de munca, forme prin care s-ar fi incurajat incadrarea somerilor, au fost scoase din lege. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata la sfarsitul anului trecut, nu mai contine doua articole. Este vorba despre articole din Sectiunea 3 care se refera la Stimularea angajatorilor pentru incadrarea in munca a somerilor. Astfel, din bugetul asigurarilor de somaj nu mai pot fi subventionate cheltuielile cu ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor pentru executarea de lucrari si activitati de interes comunitar din comune. Prin urmare, anul acesta nu s-a mai incheiat nicio conventie cu primariile comunale pentru incadrarea in munca pe o anumita perioada a celor care nu au de lucru.
Situatia a inceput sa se strice in 2009
Pana in 2011, pentru somerii pe care ii angajau pe perioada noiembrie-martie, primariile aveau dreptul la subventii din bugetul de somaj in cuantumul indicatorului social de referinta (500 lei) pentru fiecare persoana incadrata pe un loc de munca, la care se adaugau contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori. In restul anului, legea prevedea ca salariul va fi subventionat partial, adica in proportie de 70 la suta din valoarea indicatorului social de referinta. Anul trecut, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a avut 650.000 lei pentru angajarea temporara a somerilor din mediul rural. Suma a ajuns pentru incadrarea a peste 200 someri, desi a solicitat finantare pentru 600. In 2009, pentru ocuparea temporara a somerilor din mediul rural la lucrari comunitare AJOFM a cerut 2.880.000 lei, dar a primit doar 464.000 lei. Aceasta suma a ajuns pentru angajarea de catre primarii din mediul rural a unui numar de 170 persoane, cu mult mai putin decat in anii anteriori. In 2008 numai pentru aceasta forma de stimulare a crearii de noi locuri de munca au fost repartizati 2.347.862 lei, astfel ca au fost angajate peste 800 persoane din mediul rural.
Se impune revenirea la subventii
Aceasta forma de stimulare a angajarii somerilor din comune se impune a fi reintrodusa cu atat mai mult cu cat in mediul rural sunt cele mai multe persoane fara loc de munca. Aproape 8.500 dintre cei 13.578 de someri, cati erau la inceputul lunii iulie, sunt din comune. "Peste 60 la suta dintre someri sunt din mediul rural, ne-a spus Ioan Silitra, directorul AJOFM Bacau. In comune nu se gasesc locuri de munca. De aceea, subventionarea ocuparii temporare a somerilor de la tara era o supapa prin care se mai reusea incadrarea unora dintre ei. Noi speram ca poate se revine asupra deciziei de scoatere din Legea somajului a acestei forme de stimulare a ocuparii fortei de munca." Deocamdata, insa, AJOFM are bani doar pentru subventionarea locurilor de munca oferite de catre angajatori somerilor care au depasit varsta de 45 de ani, celor care au un handicap sau sunt absolventi. Mai are ceva fonduri pentru acordarea de alocatii de sprijin celor care se angajeaza inainte de expirarea perioadei de somaj si stimularea mobilitatii fortei de munca.
A fost scos din lege si articolul care prevedea ca pentru crearea de noi locuri de munca prin infiintarea sau dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste si asociatii familiale, precum si prin activitati independente desfasurate de persoane fizice autorizate, se pot acorda, din bugetul asigurarilor pentru somaj, credite in conditii avantajoase. De altfel, articolul acesta nu mai era aplicat inca din 2008, pentru ca de atunci nu se mai acorda astfel de credite.
Elena Tintaru