In doar o saptamana zeci de adolescenti au fost internati in spital cu rubeola. Marea majoritate sunt elevi la licee din Bacau. Medicii cred ca pacientii nu au beneficiat de vaccinare impotriva acestei boli contagioase.
In prezent, in sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Pediatrie se afla internati 20 de adolescenti care au fost diagnosticati cu aceasta afectiune. Pentru patru dintre ei diagnosticul de rubeola a fost confirmat deja. Pentru ceilalti se asteapta rezultatul analizelor de laborator, dar, mai mult ca sigur, este vorba despre aceeasi boala. Toti prezinta simptomele rubeolei. Numarul cazurilor este mult mai mare decat in anii anteriori, dar cel mai mult surprinde faptul ca afectati sunt adolescentii, si nu copiii, boala aceasta fiind specifica lor. Dar medicii au o explicatie a fenomenului. "Aceasta boala nu ar fi trebuit sa mai apara, deoarece exista un program national de imunizare, deci populatia beneficiaza de vaccin, ne-a spus dr.Aurelia Taga, managerul Spitalul de Pediatrie. Faptul ca mai sunt cazuri inseamna ca nu au fost prinse pe listele de vaccinare, starea de sanatate nu a permis aceasta ori a fost o perioada cand nu a fost vaccin si atunci cand s-a reluat imunizarea au fost scapate din vedere." Prima vaccinare antirubeolica, antirujeolica si impotriva oreionului se face la varsta de un an. Ulterior, a doua doza de vaccin se administreaza la varsta de 7 ani. Daca o persoana nu a fost vaccinata, atunci ea este expusa riscului infectarii, chiar si la varsta adulta. Pentru femeile aflate la varsta fertilitatii, daca se intampla sa fie contaminate, este destul de grav. In cazul in care ele contracteaza virusul si sunt insarcinate, infectia se transmite fatului. Fatul infectat in primele 11 saptamani dezvolta sindromul rubeolic congenital. Acesta poate provoca tulburari de auz, probleme oculare, defecte de cord, afectiuni cerebrale, retard mintal si psihic.
Liceele „cad” pe rand
Cele mai multe cazuri, respectiv cinci, sunt elevi la Colegiul "Henri Coanda". Alte patru cazuri sunt de la Grupul Scolar Hemeius iar cate trei sunt de la Colegiul Economic "Ion Ghica" si Colegiul Tehnic de Comunicatii "N.V. Karpen". Si este de asteptat sa mai apara si alte cazuri, cel putin la liceele unde se inregistreaza bolnavi. Pentru a limita pericolul unei epidemii, Directia de Sanatate Publica (DSP) a inceput verificarea fiselor elevilor, pentru a-i descoperi pe cei care nu au fost imunizati in copilarie. „Explicatia pentru aceasta situatie care a aparut este lipsa vaccinarii, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP Bacau. Pe baza fiselor medicale ale elevilor din liceele afectate vom face revaccinare.” Autoritatile sunt constiente de faptul ca exista riscul ca imunizarea sa nu se realizeze suta la suta. „Vaccinarea nu este obligatorie. Daca elevul ne prezinta refuzul pe baza de semnatura din partea parintilor, nu-l putem vaccina cu forta, chiar daca odata infectat va transmite infectia si altora. Asa este legislatia. Cred ca odata cu introducerea coplatii pentru prezentarea la medic si internare vor fi si pacientii mai responsabili, fiindca nu le va mai conveni sa ajunga in spital pentru orice boala.”
Boala se ia foarte usor
Rubeola este o boala extrem de contagioasa. Se transmite de cele mai multe ori prin picaturile de fluid care contin virusul. Acesta poate fi luat prin tuse, stranut, mancare ori bautura la comun sau in timpul vorbirii. Dar contaminarea se poate produce si prin contactul cu o suprafata pe care au cazut picaturi de fluid, cu virusul rubeolic, si apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii cu mana nespalata. Boala se manifesta prin aparitia pe tegumente a unor zone rosii mai intai pe fata, apoi pe gat si torace, care se transforma in basici. Acestea sunt insotite de febra moderata. Tratamentul nu este complicat. Se recomanda consum crescut de lichide, repaus la domiciliu si combaterea febrei cu antipiretice, dar nu cu aspirina, la cei care au pana in 20 de ani, deoarece poate provoca sindromul Reye.
Elena Tintaru
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.