Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Bacău au descins în județ și au efectuat un număr record de 326 de controale în unități din industria alimentară și sanitar-veterinară. Verificările au avut loc în depozite frigorifice, abatoare, măcelării, restaurante, supermarketuri și chiar în laboratoare de cofetărie-patiserie și farmacii veterinare, scopul fiind unul clar: protejarea sănătății consumatorilor și asigurarea siguranței alimentelor.
Controalele au scos la iveală o serie de nereguli șocante, de la igienizarea precară a spațiilor, pavimentelor și pereților, până la ustensile și utilaje neigienizate. În multe dintre aceste unități, inspectorii au descoperit condiții de prelucrare și depozitare care lasă de dorit, produse medicinale veterinare expirate și etichete lipsă de pe ambalajele unor materii prime pentru furaje.
Pentru toate neregulile constatate, autoritățile au aplicat amenzi în valoare de 35.200 de lei, dar sancțiunile nu s-au oprit aici! Într-un gest radical, au fost reținute 10,2 kilograme de preparate din carne, în valoare de 304 lei, din cauza ambalării și etichetării necorespunzătoare. Se pare că nici măcar unitățile de profil nu scapă de ochiul vigilent al autorităților, iar consumatorii trebuie să fie la fel de atenți.
Inspectorii reamintesc cetățenilor că pot semnala și ei nereguli legate de siguranța alimentelor sau sănătatea animalelor la numărul de telefon al D.S.V.S.A. Bacău – 0234586233, fax 0234586372, sau la TELL VERDE – 0800800096. Rămâne de văzut câte dintre aceste nereguli vor fi remediate, dar un lucru este cert: siguranța alimentară rămâne o prioritate în județul Bacău!