Scolile bacauane nu sunt pregatite sa ii primeasca pe copiii care vor invata in clasa zero. Desi mai sunt doar doua saptamâni pâna la inceperea noului an scolar, numai circa 60 la suta din mobilierul necesar pentru aceasta grupa de elevi este achizitionat. In plus, nici dascalii care vor preda la clasa nu au fost inca instruiti.
Incepe scoala, dar nu toate unitatile de invatamânt sunt gata pentru a primii micutii care vor invata in clasa pregatitoare. Mai sunt scoli, in special in mediul rural, care nu au grupuri sanitare adecvate, iar in unele sate se va invata in continuare si in clase simultane. „In total au fost recenzati, la nivelul intregului judet Bacau, 4.432 de elevi pentru aceste clase pregatitoare, dar numai 4.319 sunt in acest moment inscrisi. Din cauza caracteristicilor judetului nostru, care are o intindere mare, cu o retea scolara destul de vasta, s-au constituit 192 de clase intregi si 161 simultane (in mediul rural), unde sunt scolarizati atât copiii din clasa pregatitoare, cât si cei din clasa I. In total sunt deci 353 de clase, asta inseamna si 353 de cadre didactice titulare care vor preda in aceste clase”, a explicat prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau.
Mobilier achizitionat partial
Pe de alta parte, mobilierul adecvat claselor pregatitoare a ajuns doar in unele scoli. Este vorba despre o masa speciala si un scaun, ambele reglabile in functie de inaltimea copilului. In clasa, bancile vor fi astfel asezate incât sa poata fi mutate in functie de activitati. Fiecare elev va sta singur in banca. Pentru achizitionarea acestui mobilier, Ministerul Educatiei a alocat câte 200 lei/set/elev, insa nu s-au asigurat fonduri si pentru alte dotari necesare la clasa cum ar fi tabla, materiale didactice sau covoare. „Infrastructura necesara pe aceste clase o avem realizata in acest moment intr-o oarecare masura, a mai spus inspectorul scolar general. Ma refer aici la ceea ce sta in puterea directorilor de scoli, care au incheiat constracte de achizitie, iar 57 la suta din acest mobilier scolar se afla deja in scoli. Banii de la Ministerul Educatiei vor veni si se vor distribui catre scoli.” Unitatea scolara este cea care raspunde de modul in care se organizeaza licitatia de achizitie a acestor bunuri, singura conditie impusa fiind cea de incadrare in suma alocata. Dotarea cu mobilier a claselor pregatitoare trebuie sa se realizeze pâna in data de 1 septembrie.
Dascali neinstruiti
In ceea ce priveste scolarizarea copiilor, nici cei 353 de dascalii care vor preda in aceste clase pregatitoare nu au fost inca instruiti. Primele cursuri de formare vor avea loc la sfârsitul acestei luni, intre 27 si 31 august, pentru cadrele didactice deja repartizate pe post, iar a doua sesiune de cursuri la inceputul lunii septembrie, pentru acei profesori-invatatori care au ocupat posturile ca urmare a examenului de Titularizare 2012 si miscarii de personal, proces ce este in plina desfasurare. Aceasta formare a cadrelor didactice care vor lucra pe clasele pregatitoare se va realiza in 15 centre metodice. Sase dintre acestea sunt in municipiul Bacau, câte doua in Onesti si Moinesti, si câte un centru in Comanesti, Buhusi, Podu Turcului, Sascut si Tg. Ocna. Programul are 132 de ore, din care 40 fata in fata si 92 de ore online. Cele 40 de ore se vor desfasura in cinci zile de formare.
Grupuri sanitare neadecvate
O alta problema este cea a amenajarii grupurilor sanitare in functie de marimea si vârsta acestor grupuri de copii. In mediul rural, 101 scoli din judet au toalete necorespunzatoare, situate in exteriorul cadirii, iar alte 6, in interiorul unitatilor de invatamânt, in comune precum Blagesti, Asau, Ardeoani, Damienesti, Orbeni, Brusturoasa, Sascut, Oituz, Urechesti, Glavanesti, Horgesti, Colonesti, Motoseni, Parincea, Plopana, Rachitoasa sau Gura Vaii.
Nu se dau note, nici calificative
In clasa pregatitoare copiii isi vor dezvolta abilitatea de a comunica, vor consolida primele contacte cu lumea literelor si a cifrelor, vor invata sa interactioneze cu ceilalti colegi, dar si cu adultii prin jocuri didactice, activitati in echipa, prin desen sau muzica. La aceste cursuri, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note ori calificative. Decizia infiintarii acestor clase apartine Ministerului Educatiei, prin Legea nr.1/2011, incepând cu anul scolar 2012-2013.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.