15 ianuarie 2025

Neonatologia, „uzina” vietii pentru prematuri

"Inviem cu fiecare copil pe care il salvam"

Anul acesta in Maternitatea Bacau s-au nascut prematur 280 de copii, ceea ce reprezinta peste 10 la suta dintre cei care au venit pe lume. Cel mai mic a cantarit 700 de grame. Intr-o zi, pentru un copil prematur se acorda si cate 100 de manevre medicale si de hranire. Pentru a ajunge la 2.300-2.500 de grame, un copil care cantareste 800 de grame la nastere trebuie ingrijit in spital cel putin 90 de zile.

"Murim cu fiecare copil prematur care ne moare si inviem cu fiecare pe care il salvam. Mi-as dori ca Dumnezeu sa fie la etajul de deasupra noastra", ne spune, vadit emotionata, dr.Luminita Apostu, medicul sef al sectiei de Neonatologie din Maternitatea Bacau, cand vorbeste despre cei mai firavi pacienti ai ei. In aceasta sectie ajung toti copiii nascuti prematur din maternitatile Bacau, Onesti, Moinesti si de la cele din judetul Vrancea. Este sectia unde lupta cu moartea se duce in fiecare secunda. Este sectia in care viata se masoara in grame. Pentru ca aici sunt internate fiintele umane cele mai mici si plapande, care vin pe lume inainte de termen si sunt total dezarmate in fata riscurilor de imbolnavire. Si nu sunt putini copiii care se nasc prematur. Anul acesta in Maternitatea Bacau s-au nascut 2.635 copii. Dintre acestia, 280 s-au grabit sa vina pe lume inainte de termen. Asadar, mai mult de 10 la suta dintre nou-nascuti sunt prematuri. Aceasta proportie se mentine de mai multi ani. La nivelul tarii, 15-17 la suta dintre nou-nascuti sunt prematuri, astfel ca judetul Bacau sta ceva mai bine.

Cauzele sunt multiple



"Vorbim mai intai de statusul socio-economic, mai spune dr.Luminita Apostu. Riscul este crescut daca gravida duce o viata stresanta, face efort, are o varsta mica, sub 15 ani, sau are peste 35 de ani si este prima sarcina. Prematuritatea mai tine si de patologia mamei. Daca ea are diabet, o infectie sau o boala cardio-vasculara, sporeste pericolul. Acest lucru este valabil si in cazul in care se produce o ruptura prematura de membrana, este o placenta previa (la baza uterului-n.n.) sau o malformatie uterina." Risc este si daca exista incompatibilitate de RH intre cei doi parinti si mama nu este la prima sarcina. Dar nasterea prematura tine si de fat. Ea se produce si daca acesta are un retard in crestere sau sufera de sindromul TORCH (toxoplasmoza, rubeola, citomegaloviroza). Dupa nastere, multi copii prematuri fac complicatii respiratorii (detresa, pneumonie sau hemoragie pulmonara), neurologice (hemoragie cerebrala, leucomalacie, convulsii, encefalopatie hipoxic-ischemica), cardiovasculare (soc, hipotensiune, malformatii de cord), hematologice, renale etc. Practic, este posibil ca toate organele sa le fie afectate.

"Se lucreaza pe un organism tarat"

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un copil este declarat prematur si cu posibilitati de surpavietuire daca s-a nascut inainte de 37 de saptamani, dar nu mai mic de 24 de saptamani, si are cel putin 500 de grame. Asadar, prematuritatea tine, in primul rand, de varsta fatului, si nu, neaparat, de greutatea lui, pentru ca pot fi copii nascuti inainte de termen si sa cantareasca 3.000 de grame. Dar, cei mai multi sunt subponderali. In sectie au fost internati si copii cu o greutate de 700 de grame. In momentul de fata se afla in ingrijire 23 de copii prematuri, dintre care 8 sunt pe terapie intensiva, in incubatoare. Ei sunt ventilati mecanic si hraniti prin perfuzie. Dupa ce trec de aceasta faza, sunt alimentati cu lapte printr-o sonda (tub subtire) naso-gastrica. "La noi este o adevarata uzina, mai declara sefa sectiei. Permanent trebuie sa stam langa ei. Se lucreaza pe un organism tarat, trebuie sa faci si cate 100 de manevre pe zi pe un singur prematur. Trebuie sa fii foarte atent, pentru ca la un copil sub 1.500 de grame, riscul de a face o infectie este de opt ori mai mare. Pentru a-l aduce la o greutate de 2.300-2.500 de grame pe un bebelus de 800 de grame, trebuie sa il hranim si sa il ingrijim cel putin 90 de zile. Ritmul de crestere este 15-20 de grame pe zi. Avem cantar electronic si ii cantarim in fiecare zi."

Satisfactii profesionale

Eforturile personalului medico-sanitar din sectia de Neonatologie sunt remarcabile. Dar si satisfactiile sunt pe masura. Dintre cei 280 de copii nascuti prematur au decedat numai 14, care aveau o malformatie. Zilele acestea, de exemplu, personalul asteapta sa fie vizitat de doi copii prematuri. Implinesc in aceasta luna un an si la nastere unul a avut numai 800 de grame iar celalalt, 900 de grame. Sunt acum copii normal dezvoltati. Aceasta gratie stradaniilor personalului medico-sanitar din sectie, dar si datorita faptului ca parintii au tinut cont de recomandarile medicilor. Pentru ca in cazul unui copil prematur se impune o ingrijire deosebita si dupa ce ei ajung la o greutate normala si sunt externati. Pe langa o alimentatie speciala si control medical periodic, copilul trebuie sa beneficieze si de o urmarie atenta din partea parintilor, in ce priveste evolutia lui. Si aceasta pentru ca pot aparea complicatii tardive. Acestea pot fi oculare (retinopatie) sau neurologice (retard intelectual, tulburari de vedere, de memorie, de comportament, displegie spastica). "La externarea copilului, noi le informam pe mame ce trebuie sa faca, in amanunt, dar multe nu constientizeaza riscurile. Cum, din pacate, nu o fac nici in timpul sarcinii. Vin multe gravide care nu s-au prezentat in timpul sarcinii niciodata la medicul de familie ori la specialist si ajung sa nasca prematur. Daca s-ar fi dus la medic, ar fi putut evita aceasta problema grava."
Elena Tintaru



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img