Nici nu s-a uscat bine cerneala pe procesul vorbal de validare a rezultatelor votului de la prezidentiale, conform carora Klaus Iohannis va conduce România in urmatorii cinci ani, ca vestile dinspre tara de origine a stramosilor sai ne si dau primul semnal de bine, noua, românilor. Evident, la câta criza economica mai avem de mâncat pe pâine in Europa si in lume, la câta vânzoleala a fost cu locurile de munca ale românilor si bulgarilor in Occident, nu cred sa fie o legatura chiar asa directa intre cele doua evenimente, dar cert este ca marea Germanie le ofera din nou alor nostri de munca.
De fapt, Germania nu a fost chiar de speriat atunci când onor-occidentalii s-au cam stropsit la stranierii care le ocupau nu doar locurile de munca, dar si strazile si pietele si parcurile, chiar si mahalalele, iar unii bagau groaza in cei care se incumetau sa iasa cu bani sau bunuri materiale de valoare la vedere. Nu, oferta de munca in cea mai dezvoltata tara a Europei a foat mai bogata si mai permisiva decât in Franta sau in Marea Britanie, iar salariile au inregistrat, la inceputul acestui an, cea mai frumoasa crestere. Germania – au scris comentatorii – a parut si acum pare din nou a fi El Dorado pentru români.
Da Doamne! – as indrazni sa zic, cu gândul la ce inseamna munca pentru nemti si cum ne-ar putea ei invata, in continuare, nu doar cum sa mâncam criza economica pe pâine, ci cum se manânca si munca pe pâine. La propriu si la figurativ. Nu vi se pare ca, in ultima vreme, auzim tot mai des cuvinte de lauda despre cei care au lucrat prin Occident ani buni, au strâns ceva capital, iar acum s-au intors acasa si au deschis afaceri frumoase, indraznete, dar parca organizate altfel, adica mai bine, mai… occidental. De câte ori nu auzim cum se spune ca cei plecati la munca pe acolo, prin cele strainatati se intorc, de regula, cu maniere mai frumoase, cu mentalitate mai buna?
Si sa ne amintim cum tot nemtii, de prin zona Sibiului, au redeschis primii scolile de meserii – de meserii in stilul lor, nemtesc, adica aplicate, serioase si bine facute. Pentru ca sa nu credeti ca a mânca meserie pe pâine ar insemna ca meseria e pe bani, dar pâinea ar fi gratis. Nu, totul se plateste, pâna si pâinea pe care mâncam meserie.