A intocmi monografia unei localitati echivaleaza cu travaliul scoaterii la iveala a aurului din minereu, adica a avea rabdarea si puterea de a lasa deoparte neesentialul, perisabilul, pentru a pune in valoare stralucirile nestiute pana atunci ale locului si ale creatiei celor ce acolo vietuiesc.
Profesorul Stefanache Spulber a tiparit de curand cartea locului natal, ridicandu-l la rang de personaj colectiv, dar si individual (orice asezare care beneficiaza de un astfel de buletin de identitate capata dreptul unei individualitati). Evenimentul este ocazionat de implinirea a 560 de ani de la prima atestare documentara a localitatii si deschide seria „Universum Bacoviensis” a Editurii „Egal”. Ca dovada a importantei temei, cartea a fost lansata mai intai in Bacau, nu intamplator la Liceul „Grigore Tabacaru”. (In perioada interbelica, Tabacaru este recunoscut in tara ca promotor al politicii de investigare si conservare a spiritualitatii locale). Au tinut sa fie prezenti oficialitati (conf.univ.dr. Gh. Felea, din partea M.E.C., si prof. Brandusa Popescu, inspector scolar general adjunct), dascali de istorie (dr. Jean Ciuta, dr. Ioan Mitrea, dr. Ioan Murariu, Relu Leoveanu), de romana (Liviu Chiscop, Aurel Jamneala), specialisti in arhivistica (dr. Dumitru Zaharia, Vilica Munteanu), ziaristi (Petre Done, Gabriel Pop), consateni (prof. Vasile Puscasu), profesori ai scolii-gazda, elevi. Compartimentul tehnic a fost prezent prin tehnoredactor (Eduard Ghergheluca), consultantul artistic (Aurel Stanciu) si editor (Dumitrita Danila). Nu au lipsit elevii si membrii familiei. Cei care au vorbit (aproape toti cei numiti) au conchis ca asista la prezentarea uneia dintre cele mai reusite monografii romanesti.
Cum era firesc, lansarea a fost repetata in satul Negulesti, de data aceasta in prezenta localnicilor, unii dintre ei personalitati accentuate in lumea stiintifica romaneasca. Am notat cate ceva din interventiile oaspetilor sau ale gazdelor: „Am sustinut in prima faza lucrarea, iar autorul merita titlul de Cetatean de onoare al comunei Dealul Morii (Vasile Savin, primarul comunei) „Pentru negulesteni, St. Spulber este Profesorul, cu majuscula” (Gh. Eparu, directorul scolii) „Obarsia rurala este semn de noblete” (Gh. Felea) „Il admir pe autor pentru ca eu nu am putut face o monografie a satului meu, Cauia” (scriitorul Vasile Iosif) „Bine ar fi ca in prima decada a lunii noiembrie sa avem Zilele satului Negulesti (Costache Marcuta) „Viata mea a depins de fostul meu invatator, St. Spulber” (Valerica Sachelarie) „Lucrarea seamana cu o teza de doctorat” (prof.univ.dr. Leonache Dragoi) „Familia mea este puternic ancorata in istoria satului” (prof.univ.dr. Luciu Alexandrescu) „St. Spulber se intoarce acasa ca un obsedat de originile sale” (pr. Gica Sighiu). Publicistul Ghita Munteau a citit din versurile sale , iar prof. Pompiliu Stan a laudat calitatile intelectuale ale negulestenilor. In final, conf.univ.dr. Radu Ababei, inspectorul scolar general, a tinut sa asemene monografia lansata cu cartea despre Valea Ghimesului, scrisa de Petre Bilibok-Barsan si Ion Gabor.
La iesirea din scoala, m-am tot invartit cautand firma scolii, ca s-o fotografiez. „E in lucru”, ma salveaza Gh. Eparu. „Daca-i asa, atunci opriti lucrul ca sa si adaugati un nume”, ma inflacarez eu. Stefanache Spulber, care era la doi pasi, ne-a si auzit: „Maria si Constantin Focseneanu, cei mai destoinici invatatori de aici!”, „Sau Nicodim Sachelarie, adaug eu. Mi se pare ca a fost cea mai puternica personalitate a locului”.
Pana la incheierea volumului al II-lea al monografiei (de aceasta data, a scolii), negulestenii vor decide ce sa se scrie pe firma…Scris de Ioan DANILA