– Ati stat patru ani departe de politica. De ce?
– Am vrut sa vad lumea politica din afara.
– Si cum vi se pare?
– Arata foarte urat. De aceea ma intorc si vreau sa le arat bacauanilor un model de primar care sta de vorba cu cetatenii, care le cunoaste problemele si poate sa le resolve.
– Cei mai multi dintre candidati vin in fata alegatorilor cu numeroase proiecte. Care sunt cele mai importante din programul dumneavoastra?
– Tinand cont ca noi, romanii, stam prost la organizare, am sa incep cu acest capitol. In 18 ani de la Revolutie, s-au cheltuit enorm de multi bani publici si s-a realizat foarte putin. Mai mult s-a distrus decat s-a construit. De aceea, am patru puncte privind organizarea. In primul rand, vreau ca fiecare cartier al municipiului Bacau sa devina un minioras si sa dispuna de toate utilitatile necesare:
* apa, canalizare, gaz metan, lumina si caldura
* strazi asfaltate si trotuare
* salubritate si spatii verzi
* biserici, scoli, gradinite si magazine
* spatii de joaca pentru copii si recreere pentru pensionari
* iluminat public stradal, transport public si asigurarea ordinii publice
* parcari supraetajate unde este cazul, mai ales in centru
aAutoritatea trebuie
sa vina la cetatean”
Eu vreau ca si periferia sa arate a oras. Pentru ca asa e in Occident.
Al doilea punct. Orice oras mare, pentru a fi bine condus, are nevoie de o descentralizare administrativa pentru a apropia decizia de cetatean. In acest sens, vreau sa infiintez in fiecare cartier un birou al Primariei si sa transfer de la centru functionari care sa lucreze acolo. Inclusiv un reprezentant al Politiei Primariei. Acest birou va rezolva operativ problemele curente ale cetatenilor din cartierul respectiv si, totodata, vor transmite mai departe primarului problemele care sunt de competenta acestuia. In felul acesta vine autoritatea la cetatean, iar cetateanul nu mai umbla pe drumuri sa piarda timp si bani.
Punctul trei. Vreau sa introduc un stil de lucru nou al primarului, care sa comunice continuu cu cetatenii. Oricate lucruri bune ar face un primar, daca nu coboara in mijlocul oamenilor nu va fi apreciat niciodata. Biroul primarului este orasul. De aceea, daca voi fi ales primar, o data pe luna voi tine audiente prin rotatie la birourile Primariei din cartiere. Cu aceasta ocazie, voi face o analiza a problemelor care s-au acumulat in luna respectiva si voi verifica in acelasi timp modul cum lucreaza functionarii Primariei cu cetatenii.
– Ce alte directii de actiune vizati?
– Voi initia programe de dezvoltare in plan social, invatamant si educatie, cultura, arte si culte, sport si turism. In plan social mi-am propus construirea a 1.000 de apartamente, cate 250 in fiecare an, atat pentru tineri prin ANL, cat si locuinte sociale pentru toate varstele. Aceste proiecte vor fi finantate in parteneriat cu Guvernul Romaniei, care are prevazute prin lege facilitati pentru tineri, in scopul reducerii pretului acestor apartamente. Am un program de izolare termica a locuintelor si inlocuire a retelelor termice de la subsolurile blocurilor. De asemenea, am in vedere un proiect de finantare din fonduri europene pe linia protectiei mediului privind modernizarea colectarii, depozitarii si arderii deseurilor menajere in scopul producerii de caldura. In felul acesta, costul facturilor va putea scadea vertiginos.
aBiroul primarului este orasul”
Inca o problema, tot in plan social. Am in vedere infiintarea Ambulantei Municipale, care sa cuprinda echipamente si dotari la standarde europene. Ea va functiona alaturi de actuala ambulanta subordonata la nivel judetean. De ce nu s-a gandit nimeni la acest lucru? Vedem la televizor dezastrele care se intampla in ultimele zile in China. V-ati pus intrebarea cat de pregatit este Bacaul in caz de dezastre? Din 1990 pana in 2004, am fost pus in situatia sa gasesc solutii la calamitatile petrecute in judetul Bacau, mai ales inundatiile din „91-„92 si explozia conductei de gaz de la Comanesti, in urma carora au pierit multe vieti.
In invatamant-educatie vreau sa asigur un fond de carte la fiecare scoala si fond de jucarii la fiecare gradinita si un calculator in fiecare sala de clasa. Vreau sa asigur premii pentru copiii cu rezultate bune si foarte bune la olimpiadele judetene, nationale si internationale. In domeniul cultural vreau sa construiesc o casa a oamenilor de cultura si arta, care sa fie si sediul Uniunii Scriitorilor Filiala Bacau. Vreau sa revigorez sportul bacauan prin reconstruirea bazei nautice de pe Bistrita, dar si prin sustinerea celorlalte discipline sportive – volei, handbal, fotbal. Avem un stadion in mijlocul orasului si as vrea sa ramana stadion. Si eu sunt microbist.
– Toate aceste lucruri au nevoie de forta de munca.
– Cunosc faptul ca multi constructori din Bacau lucreaza in alte judete, iar in Bacau am intalnit prin cartierele marginase muncitori din Iasi, Vaslui sau Galati. As vrea sa am o discutie cu constructorii bacauani pentru a-i indemna sa vina sa lucreze in Bacau, dar, mai intai, este foarte necesar sa-si incaseze facturile restante de la Primaria Bacau, respectand legea, contractele incheiate, devizele si calitatea lucrarilor.Scris de Desteptarea
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.