21 octombrie 2024
ActualitateNecesitatea de subventii la carne in fata competitiei UE / Demersuri disperate...

Necesitatea de subventii la carne in fata competitiei UE / Demersuri disperate ale producatorilor autohtoni

Producatorii de carne simt mereu cutitul la os. In ultimii ani, seceta prelungita a afectat suprafata agricola, iar fenomenul s-a reflectat intr-un mod negativ asupra starii de vegetatie a culturilor de peste an. Absenta cu desavarsire a sistemelor de irigatii a fost un alt factor favorizant al dezastrului. Efectul a fost unul de domino. Importurile facute la preturi de specula, au facut ca toate costurile furajelor pe piata externa sa creasca. Un pret practic imposibil de suportat de catre producatorii interni. Mai mult, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a aparut si concurenta tarilor membre, care i-a determinat pe producatorii de carne sa apeleze la ajutorul statului. „Ca urmare a negocierilor purtate de autoritatile romane cu Uniunea Europeana dupa integrare si in anul 2009 exista posibilitatea sa fie subventionata obtinerea unei calitati superioare a carnii, a explicat Gheorghe Antochi, presedinte SC Agricola International Bacau, cea mai mare societate de producere a carnii din tara. In acest context, este evident ca am depus in continuare toate interventiile pe langa Minister ca in proiectul de buget pentru anul 2009 sa se mentina acest suport financiar.” Astfel, Uniunea Crescatorilor de Pasari si Patronatului Roman al Carnii de Porc au cerut ministrului Agriculturii cresterea subventiilor la toate culturile vegetale, un pret minim garantat pentru grau, reducerea pretului la motorina, diminuarea taxelor de drum pentru utilajele agricole, reducerea importurilor de carne si de preparate din carne modificate genetic, din tari precum Statele Unite sau Brazilia, locuri de munca stabile si un Cod al Muncii pentru agricultori. „Insistam si pe un sprijin financiar mai consistent pentru realizarea tuturor investitiilor impuse de noile reglementari de mediu si a celor sanitar veterinare pentru ca in urmatorii ani sa obtinem o productie competitiva cu cea realizata in tarile din UE, pentru a rezista in cadrul comertului intracomunitar”, a mai spus presedintele Gheorghe Antochi. In acest fel se spera, mai spune Antochi, ca in timp sa se realizeze o echilibrare a balantei comerciale pe schimburile de carne si produse din carne. Interventiile producatorilor de carne a avut la baza si alte masuri intreprinse de tarile europene care se confrunta cu aceeasi situatie. Sperantele de obtinere a acestor subventii sunt destul de mari, mai ales ca, in caz contrar, se poate ajunge la falimentarea acestui sector.Scris de Roxana Neagu





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img