Faptele stau in felul urmator: o economie imensa – a Germaniei – este pusa in aceeasi oala cu economii mai putin performante, care trebuie sa respecte, insa, regulile impuse de nemti. Inainte de moneda unica, tarile isi cresteau competitivitatea la export devalorizându-si propria moneda. Dupa adoptarea euro, insa, aceasta pârghie a disparut.
Rezultatul a fost ca economiile mai slabe au inceput sa inregistreze deficite comerciale si, odata cu aceasta, cresteri ale somajului. Odata cu criza si cu implementarea programelor de austeritate impuse de Germania, tari ca Italia sau Spania, ca sa nu mai vorbim de Grecia, au inceput sa aiba probleme majore deoarece se afectase puterea de cumparare si, implicit, consumul.
Incepând de anul trecut, insa, tarile europene au inceput o subtila miscare in front apelnd la ceea ce se numeste „devalorizare fiscala” – o crestere a competitivitatii fara devalorizarea monedei. Italia are in plan reduceri de impozite in valoare de 50 de milioane de euro, Spania scade impozitul pe profit de la 30% (2014) la 25% (2016) si a devansat o serie de masuri de relazare fiscala care urmau sa intre in vigoare la inceputul anului viitor pentru 1 iulie 2015. Franta va elimina pentru urmatorii trei ani o taxa in suma de sase miliarde de euro aplicata companiilor si va reduce impozitul pe profit de anul viitor, Marea Britanie a promis reducerea impozitarii muncii iar Belgia tocmai a anuntat un plan de reduceri fiscale in valoare de sapte miliarde de euro.
Ideea este ca daca o tara ca Italia, cu datorii de peste 120% din PIB isi permite sa anunte reduceri fiscale, România, cu datorii mult mai mici de ce nu ar face-o? Si o seama de reprezentanti ai mediului de afaceri, inclusiv ai companiilor straine sunt de acord ca reducerea impozitarii ar incuraja consumul. Impotriva se declara BNR, FMI si Comisia Europeana.