Scaderea populatiei unei tari este, fara doar si poate, un lucru rau, care, in anumite perioade istorice, a generat implementarea unor politici demografice – uneori aberante – pentru cresterea numarului de locuitori. In prezent, scaderea populatiei se datoreaza faptului ca longevitatea locuitorilor nu poate compensa rata foarte scazuta a fertilitatii. Acest fenomen se regaseste in mai multe tari europene, printre care se numara si România, alaturi de Ungaria si Rusia.
Din pacate, cu un astfel de fenomen se confrunta majoritatea localitatilor bacauane din mediul rural. Printre acestea se numara si comuna Plopana. „La aceasta ora, constatam ca ne scade populatia in comuna cu 1,5 la suta pe an.
La fiecare 7 ani, am pierdut 10 la suta din populatie. Si nu migratia este neaparat cauza, ci mai curând decesele care au intervenit la nivelul populatiei in vârsta”, a declarat primarul comunei Plopana, Gheorghe Andries. In urma cu 15 ani, comuna Plopana numara circa 3.300 de suflete, pentru ca, in prezent, populatia sa nu depaseasca 2.950 de locuitori. De altfel, si datele oficiale la nivel de judet arata acest lucru, la ultimele trei recensaminte, indicele de imbatrânire a populatiei (numar de persoane vârstnice de peste 65 de ani care revin la 100 de persoane tinere de sub 15 ani) fiind in continua crestere. Astfel, s-a ajuns ca, in 2011, acest indice sa ajunga la 91,6 la suta, fata de 37,2 la suta cât era in urma cu mai bine de 20 de ani.
Tineri plecati, case bogate
Un alt fenomen inregistrat la nivelul populatiei de la sate este emigratia, chiar din debutul anilor ’90, zeci de mii de familii tinere optând sa plece la munca in stranatate, pentru un trai mai bun. De altfel, aceasta realitate a fost reflectata inclusiv in datele celui mai recent recensamânt din 2011. Potrivit datelor statistice, populatia judetului este in scadere cu peste 90.000 de locuitori, fapt ce plaseaza judetul pe locul 9 pe tara ca pondere a numarului de locuitori din toata România.
„Avem cam 1.000 de persoane plecate in strainatate, la momentul de fata. Cei mai multi sunt la lucru in Italia, Spania si Anglia, insa mai avem populatie destul de numeroasa, care provine, in general, din rândul tinerilor, plecata si in Franta, Germania, Austria. Intr-adevar, statistica este trista, dar din punct de vedere edilitar, putem afirma ca localitatea noastra a inflorit, pentru ca toti cei dusi afara si-au facut in comuna natala case adevarate”, sustine Ioan Osolos, primarul comunei Oituz. Numai in fosta ferma pomicola de la Bâtca, disparuta dupa aparitia Legii 18/2000, au aparut, dupa revolutie, mii de gospodarii. La recensamântul efectuat în 2011, populatia comunei Oituz numara 8.152 de locuitori, în scadere fata de recensamântul anterior din 2002, când se înregistrasera 9.687 de locuitori.
Scade si numarul copiilor
Pe categorii de vârsta, populatia foarte tânara – copii de pâna la 14 ani – are o pondere de 18 la suta în totalul populatiei stabile a judetului (in scadere cu sapte la suta fata de acum 20 de ani). Tinerii cu vârsta de 15 – 24 ani reprezinta 12,2 la suta, in vreme ce persoanele mature de 25 – 64 ani formeaza majoritatea (53,3 la suta).
Interesant este ca persoanele în vârsta de 65 ani si peste reprezinta 16,5 la suta din total, iar persoanele de 85 ani si peste detin o pondere de 1,2 la suta în totalul populatiei stabile. Merita subliniat, asadar, ca Raportul de dependenta demografica pentru adulti, indicativ dat de numarul de persoane de peste 65 de ani care revin la 100 persoane apte de munca, aproape ca s-a dublat (de la 14,2 la suta in 1992, ajungând la 25,2 la suta in 2011).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.