25 noiembrie 2024

Ne mirăm ca proștii că avem drogați

Tragediile din ultima perioadă, în care cap de afiș a fost mult mediatizatul caz de la Constanța, cu tinerii spulberați de un șofer drogat, au adus în prim plan discuțiile despre problema drogurilor. Ani de zile a fost o tăcere asurzitoare pe această temă, întreruptă doar, din când în când, de zâmbetele ironice ale unora cărora le făceau șmechereste cu ochiul niște băieți bine aranjați care făceau lobby pentru legalizarea drogurilor ușoare.

Dintr-o dată, însă, societatea s-a trezit că nu e atât de „cool” să ai șoferi „sparți” în trafic, șoferi care nu mai știu care este realitatea și care intră în pietoni crezând că-s în vreun joc video. Dintr-o dată ne-am trezit că avem cazuri, prea multe cazuri, de consumatori de substanțe interzise, unii cu vechi state, alții abia atrași de anturaj în „lumea bună” și că de aici încolo încep problemele.



Asta pentru că accidentele făcute de șoferi drogați sunt doar o parte a problemei. Iar cei care militează pentru legalizare nu vor spune niciodată că orice dependență este o problemă psihologică iar consumatorii de marijuana, care ar fi un drog „ușor” nu sunt scutiți de așa ceva. Nu vă vor spune că un consum frecvent de marijuana, în special înainte de vârsta de 25 de ani, poate influența dezvoltarea creierului și poate avea efecte negative asupra memoriei, concentrării și funcțiilor cognitive. Nu vă vor spune că pentru unii oameni, consumul de marijuana poate agrava sau declanșa probleme de sănătate mentală precum anxietatea, depresia sau psihoza și că persoanele cu predispoziție genetică sau istoric de boli mentale sunt mai vulnerabile la așa ceva.

Dacă vreți să vedeți ce ravagii fac drogurile sintetice ieftine în SUA, căutați pe YouTube „fentanyl Los Angeles” și o să vedeți străzi pline de zeci și sute de oameni-zombi. Fentanyl-ul nu este legal, însă este atât de ieftin încât oricine și-l poate permite; efectele sale sunt, însă, mult mai puternice iar o supradoză poate fi luată mult mai ușor.

Mulți se vor întreba cum am ajuns în situația asta. Pentru că multă lume uită cum au pornit „etnobotanicele” în România, cu sprijin politic și protecție a autorităților. Cum răsăriseră magazinele lângă școli și licee și autoritățile spuneau că nu au cum să le închidă, că nu e legislație, că se schimbă formula la substanță și nu e pe lista celor interzise, că nu se poate depista și așa mai departe. Au început să moară adolescenți, atunci, pe bandă rulantă. Pe alții îi găseau cetățenii leșinați pe bănci, zombificați, fix ca-n videoclipurile din America.

Până s-au luat măsuri deja era prea târziu; la bairamuri copiii nu se mai îmbătau, se drogau. Se schimbase moda. Concomitent a fost dat și atacul cultural: doar sărăntocii și neisprăviții bagă alcool în ei; cei mai inteligenți și șmecheri bagă prafuri. A te droga devenise o problemă de statut social.

Astăzi, de îmbătat se îmbată „sărakii”, leprele, asistații sociali; oamenii de succes trag pe nas, fumează iarbă, bagă în venă. Ce mai contează dacă, în timp ce sunt sparți, mai omoară câte un cetățean sau mai mulți, câtă vreme morții sunt din clasa de jos, a suboamenilor.

Vrem, nu vrem, fascismul social lovește și în zona aceasta…

 

 

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014