12 ianuarie 2025

Ne-au saracit!

Statisticile oficiale arata ca angajatii din Bacau au suferit cel mai mult in 2009 la capitolul reduceri salariale nete fata de 2008. Cu un minus de 181 de lei in medie, bacauanii care inca mai au un loc de munca se situeaza pe primul loc intr-un clasament national. Iar ca imaginea dezastrului sa fie completa, comparatia cu urmatorul judet ca pierderi (Botosani) ne arata ca noi am pierdut aproape dublu la acest capitol. Printre cel 15 judete care inregistreaza cresteri, Harghita (plus 92 de lei) si Arges (plus 88 lei) sunt in vârf.

Cauze si explicatii



Daca nu ar exista cele 15 judete in care s-a inregistrat o crestere a salariilor, s-ar putea spune ca de vina este criza pentru prabusirea veniturilor bacauanilor. Insa aceasta explicatie nu se sustine in conditiile in care diferenta dintre Bacau si Botosani este aproape dubla, iar datele economice ale celor doua judete in anul 2008 erau net in favoarea noastra. Si atunci? Aici trebuie introdus contextul politic, unul care, din pacate, a influentat si mai influenteaza inca sectorul economic. Incepând din 2004, atunci când alianta PNL – PD-L a preluat guvernarea, fondurile guvernamentale s-au acordat preferential. Situatia s-a agravat dupa ce liberalii au ramas singuri la putere, zeci de milioane de euro fiind puse la dispozitia gastilor PNL din teritoriu. Din pacate, banii s-au folosit mai ales pentru satisfacerea financiara a firmelor apropiate baronilor PNL, investitiile in infrastructura fiin minore si paguboase. Despre crearea unui cadru propice dezvoltarii productiei si serviciilor nu putem vorbi in Bacau atâta vreme cât aceste doua sectoare sunt cele care au pierdut cei mai multi angajati anul trecut. Ramasi fara alocatiile din bani publici, sefii liberali care au controlat si continua sa controleze pârghiile administrativ-institutionale nu s-au priceput sa evite blocajele si falimentele. Nici oamenii cu functii publice din PD-L sau PSD care au avut obligatia si posibilitatea sa actioneze nu s-au dovedit capabili sa redreseze situatia.

Bugetarii sunt de vina?

Referindu-se strict la firmele private care au obligatia sa depuna documentele de personal (inclusiv statele de plata) la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau, conducerea acestuia nu subscrie la concluzia de mai sus. “In sectorul privat in 2009, la o parte dintre firme a scazut nivelul de salarizare, la altele, dimpotriva, a crescut, astfel ca s-a mentinut un echilibru, pe ansamblu, afirma Dan Cristian Petrea, director coordonator adjunct cu probleme de relatii de munca al ITM Bacau. Reducerile salariale nu sunt un fenomen in acest sector. Si in 2009, la firmele private s-a respectat grila de salarizare din contractul colectiv de munca.” Conducerea ITM Bacau mai sustine ca singurul lucru ingrijorator in sectorul privat este cel legat de reducerea considerabila a numarului contractelor individuale de munca active. Zeci de mii de persoane angajate la firme private, asociatii familiale sau alte unitati, diferite de cele cu capital de stat, au ramas pe parcursul anului trecut fara slujba. In 2009 mare parte dintre angajatorii mentionati mai sus au desfacut contractul de munca la nu mai putin de 42.955 salariati. In acelasi timp, au fost incheiate 29.385 contracte care au si fost inregistrate la ITM Bacau. La 31decembrie 2009 erau 85.423 contracte de munca active fata de aproape 100.000, in 2008. In schimb, in sectorul bugetar au fost facute foarte putine disponibilizari si doar la agentiile restructurate, dar au fost anulate diverse sporuri ocazionale sau permanente si premii ori au fost diminuate stimulentele, precum si indemnizatiile de conducere. Si tot in institutiile si unitatile bugetare in noiembrie si decembrie salariatii au fost obligati sa mearga câte patru zile in concediu fara plata. Toate acestea explica de ce veniturile salariale, pe ansamblu, s-au diminuat anul trecut.

Dinamica câstigului salarial la nivelul judetului nostru in luna ianuarie 2010 continua sa fie in scadere cu 70 de lei (- 4,1%), comparativ cu ianuarie 2009. “La nivelul tarii, in luna ianuarie a acestui an doar in patru judete s-a inregistrat o scadere a câstigului salarial mediu brut: Cluj, Bacau, Braila, Calarasi”, a declarat Eugenia Harja, Directia Judeteana de Statistica Bacau.

Potrivit datelor statistice oficiale, in anul 2004, Bacaul ocupa primul loc in Moldova atât la nivelul salariilor, dar si al cresterii veniturilor populatiei. Tot in vârful clasamentelor ne aflam la infiintarea de noi firme, crearea de ocuri de munca si la productivitatea intreprinderilor locale. Prabusirea din ultimii sase ani are drept explicatie agrearea firmelor din alte judete la lucrarile publice, care au transferat profitul in Neamt, Iasi, Suceava etc., dar si o politica ostila intreprinzatorilor locali, obligeti sa faca fata sicanelor administratiei locale, dar si, in ultima vreme, cresterii fiscalitatii.

Top scadere salarii România

1. Bacau –181 lei
2. Botosani –98 lei
3. Olt –91 lei
4. Brasov –81 lei
5. Prahova –71 lei

Top crestere salarii România

1. Hunedoara +11 lei
2. Harghita +92 lei
3. Arges +88 lei
4. Gorj +87 lei
5. Vâlcea +40 lei

Elena Tintaru
Sinziana Filimon
Nelu Brosteanu


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img