Mii de dascali navetisti risca sa nu mai ajunga la timp la orele de curs. Sase drumuri judetene continua sa fie grav avariate de inundatiile de luna trecuta. Podurile maturate de ape si pericolul de surpare a drumurilor in numeroase zone au determinat autoritatile sa interzica accesul spre unele localitati sau sa stabileasca rute ocolitoare. Principalii dezavantajati raman elevii si profesorii.
Rutele ocolitoare, cosmarul navetistilor
Drumurile judetene 243 B, intre localitatile Stanisesti-Motoseni, 252 , intre Buhoci si Bibiresti, 156 H, intre Balcani-limita judetul Neamt, 117 intre Zemes si Bolatau si Livezi-Berzunti si 118 intre drumul national 2 G si Tescani sunt impracticabile. Portiunile mai sus-amintite sunt presarate fie cu poduri rupte fie cu alunecari de teren. Astfel, accesul pentru mijloacele de transport in comun a devenit interzis prin riscul la care sunt expusi calatorii ce tranziteaza zonele mai sus-amintite. Astfel, s-au impus rute ocolitoare. „La Motoseni se poate ajunge prin Izvoru-Berheciului-Colonesti-Motoseni, la Bibiresti prin Racaciuni-Pancesti, la Berzunti prin localitatea Poduri”, a declarat Valentin Palea, directorul Serviciului Public Judetean de Drumuri Bacau. Dar rutele ocolitoare nu se „aplica” si pentru accesul spre Bolatau, spre judetul Neamt sau Tescani. Localitatile sunt izolate si singurul mod in care se poate ajunge la ele este … pe jos.
De la 1 septembrie incep necazurile
Daca, la ora actuala, gravitatea situatiei nu este constientizata de autoritati, altfel se va pune problema o data cu inceperea anului scolar. Zeci de mii de cadre didactice fac zilnic naveta spre satele izolate, iar rutele ocolitoare nu reprezinta o alternativa pentru dascali. Acestia vor ajunge la scoala cu intarzieri de doua sau chiar trei ore… „Avem mari probleme cu transportul judetean in comun, a declarat Mihai Balaita, membru al comitetului de conducere a Autogarii Bacau. Din Autogara Bacau pleaca peste 100 de curse cu destinatii diferite. Chiar daca am instituit rute ocolitoare, in zonele afectate profesorii vor ajunge la destinatie cu intarzieri de cateva ore. Nici profesorii care circula spre localitati precum Letea-Veche sau Itesti nu sunt avantajati. Noi nu avem voie sa tranzitam podul de la Serbanesti si asa suntem nevoiti sa inconjuram tot Bacaul. Intazierea in aceasta situatie este de aproximativ o ora”.
Sindicatele din invatamant sar in ajutorul cadrelor didactice
„Sunt circa 37.000 de cadre didactice navetiste in intregul judet si conducerea Autogarii Bacau stie din anii precedenti pe care rute au cei mai multi navetisti, ne-a declarat profesorul Gheorghe Manole Chiriac, liderul Sindicatelor Libere din Invatamant Bacau. Se stie cam cate cadre didactice navetiste sunt pe fiecare ruta, dupa cum se stie si faptul ca programul scolar incepe de regula la ora 8.00 dimineata. Ar trebui sa se tina cont de aceste informatii, pentru ca Autogara Bacau este beneficiara fondurilor provenite din abonamentele cadrelor diddactice navetiste. Vom discuta din nou cu cei din conducerea Autogarii Bacau, pentru a ne pune de acord cu programul curselor de calatori, in asa fel incat sa nu aiba de suferit nici cadrele didactice navetiste, nici elevii acestora”. Scris de Iulia CUCU,Stefan OLTEANU