Romania a devenit membra a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, cu drepturi depline, din 29 martie 2004, odata cu finalizarea, la Washington, a procedurii de aderare. NATO este o alianta intre 26 de natiuni independente, avand drept scop apararea libertatii si securitatii tuturor membrilor sai prin mijloace politice si militare. Ca membra NATO, tara noastra si-a asumat responsabilitati in concordanta cu politica si strategia Aliantei, atat in plan militar cat si politic, sa-si alinieze structura militara si doctrina pe principiile si actiunile tarilor membre. Un capitol important il constituie profesionalizarea armatei, promovarea unei conceptii si realizarea unui nou sistem de promovare a profesiei militare. Primul pas pentru accederea la o profesie militara este admiterea intr-o institutie militara de invatamant. La nivelul Ministerului Apararii Nationale a luat fiinta Directia Management Resurse Umane, iar in teritoriu birouri de informare-recrutare sau oficii, dupa caz. Recent, in Bacau, s-a desfasutat un seminar de pregatire de specialitate a sefilor birourilor arondate Centrului Zonal de Selectie si Orientare Campulung Moldovenesc. Aici s-a analizat tendintele existente pe plan local privind atractivitatea profesiei militare, aspecte relevante pentru activitatea structurilor de recrutare si selectie, modalitati de promovare a profesiei militare in mediile de recrutare, sub deviza „Tinteste sus – Fii cel mai bun!”
Sistem integrat de invatamant militar
Orice tanar care doreste sa imbratiseze profesia militara se poate orienta spre colegiile militare liceale (vocationale, profil militar, specialitatea matematica-informatica). Tineri pana la 17 ani, absolventi ai clasei a VIII-a, isi intocmeste un dosar, si va sustine o testare psihologica, una de aptitudini fizice si va participa la un interviu de evaluare. Fiecare din aceste probe sunt eliminatorii. Urmeaza apoi, la admintere, un test -grila la Limba romana si matematica, test care are stabilit un barem, de la sapte in sus, la care se adauga media cu care vine de la Testele nationale si media de la V-VIII. Testul grila este eliminatoriu. Doritorii gasesc toate informatiile la Biroul de informare-recrutare sau in scoli. Invatamantul este gratuit (masa, cazare, echipament, rechizite si carti). A doua forma de pregatire sunt scolile postliceale, cu doua filiere, una directa(din liceu), si una indirecta (in esenta candidatii vin din randul militarilor angajati cu contract). Asolventii devin maistri militari sau subofiteri. In acest sistem candidatii pot opta pentru diferite specializari, scoase la concurs. Si candidatii la aceasta forma de invatamant trebuie sa indeplineasca criteriile generale si cele specifice. Studii superioare. Candidatiii trebuie sa fie absolventi de liceu, cu bacalaureat, sa aiba varsta de max. 24 de ani. In Romania functioneaza trei academii, specifice celor trei categorii de forte armate: terestre, aeriene si navale, la care se adauga invatamantul medical superior. Din anul 2005, pentru scolile post liceale si in invatamantul superior s-a introdus ca proba obligatorie si eliminatorie Limba engleza.
In toate cele trei forme de invatamant pot candida atat baieti cat si fete. Ca obiectiv de viitor, Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Apararii Nationale va stabili desfiintarea serviciului militar obligatoriu, incepand cu luna octombrie a anului 2006, astfel ca intreaga armata da devina profesionista, pe baza de voluntariat. Asupra acestor aspecte vom reveni in editiile urmatoare.
Prin organizare si functionare, structurile militare ofera tututror militarilor posibilitarea unei cariere de exceptie, prin gradatii, functii si specializari. Este o meserie pentru cei puternici si curajosi, pentru cei inteligenti si cu aptitudini necesare unei asemenea profesii.Scris de Gheorghe BALTATESCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.