25 noiembrie 2024

NARADA – o lume într-o călătorie

Am constatat că lucrurile cele mai frumoase și mai surprinzătoare apar și se materializează atunci când nu te aștepți, iar o călătorie făcută simultan în trecut și în viitor este o experiență specială. Exact asta s-a întâmplat din momentul în care proiectul „Fapta bună de azi, călăuză pentru mâine” a fost scris dintr-o suflare într-o singură zi și realizată aplicația pe platforma de crowdfunding NARADA.

Din acel moment a început o călătorie pe care nu știu dacă o voi putea repeta. Ideea de bază era strângerea fondurilor necesare pentru dotarea școlii cu dispozitive digitale multimedia – o tablă interactivă cu o licență Mozabook și Mozaweb, un laptop pentru lucru la clasă și 14 tablete pentru elevi.



Implicarea personală, alături de echipa NARADA a fost crucială, iar colaborarea a fost una fericită, pentru că oamenii din spatele platformei fac un efort uriaș: pe de o parte, coordonarea și colaborarea cu profesorii aplicanți, pe de altă parte promovarea proiectelor și identificarea de donatori.

Se acordă profesorului de proiect 60 de zile în care să depună eforturi pentru a promova proiectul, a atrage atenția asupra lui și a strânge o parte din fonduri. Proiectul scris pentru dotarea Liceului Tehnologic Jacques M. Elias din Sascut, județul Bacău a fost biletul meu de călătorie în trecut pentru că au venit și au donat un mare număr de foști elevi care acum lucrează, în țară sau înafară, dar și actuali elevi, prieteni dragi și colegi, oameni frumoși de la Arabesque Bacău, de la Dedeman Automobile și de la Grădinița Pinochio Bacău, precum și un mare număr de donatori anonimi. Astfel, prin efortul comun al tuturor celor pe care i-am pomenit, s-a strâns aproape jumătate din sumă, astfel că șansa colectării întregii sume și încheierea fericită a demersului întreprins începea să se contureze.

Călătoria în viitor s-a referit la dispozitivele pe care le-am inclus în proiect, care nu numai că arată fenomenal, dar au și o sumă întreagă de funcții care permit desfășurarea unor lecții interactive, care acaparează elevul și îl ajută să exploreze cu succes disciplinele din curriculum.

În locul celor 14 tablete, am primit 25 de telefoane OPPO A12, care au oferit elevilor cu venituri modeste, dar cu dorință de educație, șansa să fie prezenți oră de oră la lecțiile din perioada 9 noiembrie – 29 ianuarie.

Bucuria mare a fost atunci când coordonatoarea de la NARADA ne-a dat vestea că PETROM, prin proiectul Drumul către școală, ni se va alătura.

Dispozitivele au sosit în vacanța intersemestrială, au fost montate și în momentul în care ne-am întors cu bucurie în clasă, am început explorarea.

Proiectul nostru nu se putea finaliza fără un mic eveniment, atunci când am primit vizita delegaților de la platforma NARADA și a reprezentanților Petrom, echipoa de la Stația 2 Milcov Bacău, în prezența d-lui director al liceului, Paris Alin-Mihai și a unui grup de elevi din clasele a XI-a și a XII-a.

Au văzut dotările, au văzut ce lecții se pot ține, iar copiii noștri le-au arătat că deja știu să exploateze la maximum avantajul, cu un mic concurs pe aplicația SETERRA și cu lecții 3D pe Mozabook.

Sincer, în acest moment și adulții au fost copii, s-au bucurat sincer de bucuria elevilor și i-au menit succesului.

Trebuie să mulțumim cu sinceritate echipei de la NARADA, care ne-a susținut pas cu pas, precum și PETROM pentru gestul minunat de a întregi suma de care era nevoie pentru procurarea materialelor. Aventura nu s-a sfârșit însă, este doar un pas din călătoria de 1000 de mile, având nădejdea că la capătul ei ne vom întâlni cu succesul.

Paula Răuță



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014