an momentul de fata muzeele romanesti nu abunda deloc an vizitatori. Cu atat mai mult muzeele din Bacau. Numarul lor a scazut simtitor dupa 1989. Multe din muzeele din Bacau (ca sa nu mai vorbim de casele memoriale) sunt uitate de oameni.
Si mai grav, ansa, este ca sunt uitate chiar de proprii lor angajati sau de cei ansarcinati sa se ocupe de ele: majoritatea au ramas an aceeasi formula conventionala. Pe de alta parte, ti se spune frecvent ca tezaurul patrimonial este mult mai generos decat permite spatiul de expunere – andeobste nesatisfacator. Ca an depozite sunt, anca, multe obiecte de pret, care ar merita sa vada lumina zilei si sa antalneasca aprivirea” vizitatorului. Despre muzeele din Bacau se pot spune doua lucruri – vizitatori putini si lipsa de preocupare in a pune in valoare patrimoniul local. aNu are sens sa organizam o noapte a muzeelor pentru ca nu avem o afluenta a oamenilor la muzeu”, spune Silvia Iacobescu, directorul Complexul Muzeal aIulian Antonescu. In Bacau, Casa Memoriala „George Bacovia” atrage cei mai multi vizitatori – in medie 100-130 de oameni care platesc bilet. Timpurile in care profesorul lua clasa si o ducea la muzeu au intrat in amurg. Desigur, exceptiile confirma regula – cotidianul nostru subliniaza permanent cazurile in care cadrele didactice aduc pe elevi in cadrul unor actiuni derulate in muzee. aDe fapt, si muzeul si scoala sunt, in egala masura, vinovate de lipsa de interes. Cu rare exceptii profesorii nu mai sunt interesati sa isi aduca copii la muzeu, precum si muzeul nu face nimic sa isi promoveze imaginea”, spune Geta Barbu, sefa de la Muzeul de Arta Bacau. Cu toate acestea elevii mai vin la muzee, insa sunt mereu aceiasi, in cadrul unor activitati. Multi vizitatori nu platesc bilete. Dupa cum ne informeaza directorul Silvia Iacobescu, anul trecut au platit bilet la Complexul Muzeal aIulian Antonescu aproape 3.000 de persoane, o cifra considerata aacceptabila”. aEste adevarat ca profesorii nu isi prea duc elevii la muzeu”, este de acord si Amalia Diaconu, inspector de activitate educativa in cadrul ISJ Bacau. Este necesar ca muzeele din Bacau sa fie mult mai personalizate, cu un specific binedefinit si o viziune proprie. Un exemplu negativ poate fi dat la Complexul Muzeal aIulian Antonescu”. Cu un personal de circa 60 de oameni, imensa cladire e mai mereu goala, fara vizitatori. Spatiile mari nu sunt puse in valoare, iar cetatenii din Bacau
nu-si pot regasi trecutul in muzeele sale. Nu exista o singura sala documentara cu trecutul Bacaului. Un exemplu: perioada comunista de peste 40 de ani – cum se reflecta ea in istoria municipiului sau a judetului? Tinerii nu stiu macar cum arata un carnet de membru al PCR…
Gabriel Pop