Cu o longevitate de invidiat în domeniu, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea” Bacău au început joi, 6 decembrie, de la ora 10.30, lucrările celei de-a XVI-a ediţii
a Sesiunii de comunicări “Biologia şi dezvoltarea durabilă”.
La această manifestare ştiinţifică participă cu lucrări de cercetare şi informare specialişti din România, Italia şi Republica Moldova. În plenul conferinţei, dr. Gabriela Gurău, managerul Complexului Muzeal “Ion Borcea” a prezentat invitaţii şi temele conferinţei, apreciind disponibilitatea invitaţilor de a fi prezenţi în Bacău la această importantă conferinţă, care abordează teme dintre cele mai diverse cu privire la implicarea biologilor în dezvoltarea durabilă, o temă de actualitate a secolului XXI.
În cuvântul său de început, academicianul Constantin Toma a spus: “Suntem din nou la una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din România. Vin adesea în Bacău, vin adesea la Muzeul de Ştiinţele Naturii, mă întâlnesc des cu foştii mei doctoranzi. Vin des pentru că mereu găsesc ceva nou la acest muzeu, noi colecţii, an de an alte expoziţii, Bacăul are cel mai frumos şi dotat Observator Astronomic din ţară.
Tot ce se întâmplă la acest muzeu este de înaltă calitate şi diversitate. Mă încântă preocuparea pentru ceea ce înseamnă muzeu, muzeu aflat mereu în actualitate, în schimbare. Rămân uimit de diversitatea expoziţiilor, de temele abordate, apreciez de asemenea profesionalismul muzeografilor, cercetătorilor, mulţi dintre ei cu doctorate susţinute la Iaşi. Un muzeu modern, cu specialişti de înalt rang profesional.
Vă felicit”, a mai spus acad. Constantin Toma. Lucrarea prezentată la Conferinţă de distinsul academician a purtat titlul: “Emil Racoviţă, explorator şi biospeolog în Antartica”.
Au mai transmis mesaje în deschiderea conferinţei, prof. Ştefan Manic, de la Grădina Botanică “Alexandru Ciubotaru” din Chişinău,Ramona Florea, şef Departament Comunicare al Consiliului Judeţean. Lucrările în plen au continuat cu lucrările prezentate de prof. univ. dr. Gogu Ghiorghiţă – Universitea “Vasile Alecsandri” Bacău: “George Emil Palade – un ilustru biolog
al sec. XX”, şi dr. Gabriela Gurău: “Noi tehnologii şi metode folosite la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău pentru a creşte audienţa la public”.
Participanţii la Conferinţă au fost apoi invitaţi la vernisajul expoziţiei temporare “O lume dispărută”, pregătită de o echipă de specialişti de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii
“Ion Borcea”, condus de muzeograful Daniel Maftei, în parteneriat cu instituţii similare din Iaşi şi din ţară. Expoziţia a fost o surpriză pentru vizitatori, fiind considerată de specialiştii prezenţi o mică capodoperă muzeistică, atât prin inditele exponate, dar, mai ales, prin modul modern de prezentare şi expunere.
Lucrările conferinţei au continuat pe secţiuni, “Diversitatea organisemelor acvatice şi diversitatea organismelor terestre”, secţiune condusă de acad. Constantin Toma şi dr. hab. Ştefan Manic, Secţiunea a II: “Genetică şi biotehnologie”, moderator prof.dr. Gogu Gheorghiţă şi dr. hab. Victor Ţîţei. Au prezentat comunicări peste 30 de profesori universitari, muzeografi şi cercetători.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.