De 20 de ani curg râuri de cerneala din tocurile ziaristilor tot scriind despre jaful din padurile tarii. S-a taiat si se taie hoteste, se fura ziua si noaptea, cu masinile, carutele, chiar si cu spatele.
Au fost dezgoliti munti intregi, iar bugetul statului a primit doar firimituri, mormanele de dolari, euro sau lei burdusind conturile unor afaceristi fara scrupule, fara frica, multi dintre ei fiind acoperiti, sustinuti de grupuri mafiote, unii dintre ei intinzându-si tentaculele si covoarele de bani pâna in structurile inalte ale unor institutii locale sau centrale, fie ele politice sau de executie, profitând de o legislatie laxa, incoerenta, schimbata, modificata, completata, in functie de interese singulare sau de grup.
Aceeasi situatie a fost de nenumarate ori consemnata, anchetata, amendata si in judetul Bacau, mai ales pe Valea Trotusului, de la Onesti la Ghimes, dar si pe cele ale Tazlaului, Bolataului sau Oituzului si cu mai mica pondere in zonele de deal si de câmpie. Legile retrocedarii, venite logic si normal, reparatorii in esenta lor, au fost aplicate dupa ureche si anumite interpretari, ajungându-se in multe cazuri la situatii de-a dreptul monstruoase, când au fost pusi in posesie, dupa documente, zdelci, martori sau melodii haiducesti cetateni care nem de neamul lor nu au avut nici macar un brad la poarta, atunci când s-au insurat.
Altii au primit mii de hectare, astfel ca avutia tarii a fost impartita, jefuita, distrusa. Fagul sau stejarul ajung in Japonia, China sau tarile arabe, care il valorifica adaugându-i plus valoare, iar noi ramânem cu surcele si crengi, folosite ca lemn de foc, deoarece combinatele noastre au fost puse pe chituci…de lemn refuzat la export.
Directia Silvica, Politia, Jandarmeria, instantele au amendat cu milioane si miliarde de lei, dar padurea a disparut, iar generatiile viitoare vor afla din carti despre bogatiile pierdute, cât si despre inconstienta si nepasarea criminala a parintilor si bunicilor lor. Si nu doar padurile le-am pierdut, la fel s-a intâmplat si cu alte bogatii naturale, aur, argint, petrol, carbune, la rând urmând pamântul arabil, bun pentru hrana, noi infruptându-ne din produse modificate genetic, crescute in ghiveci cu vata.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.