Când zici că le-ai văzut pe toate şi uneori încerci să le şi înţelegi, realitatea vine, brusc şi aiuritor, să te contrazică. Nu ştiu eu toate străzile din oraş, toate „prelungirile” şi „trecătorile”, dar mă salvează harta din redacţie.
Zilele trecute ne sună doamna Maria Costraş, de pe str. Aeroportului nr. 24 A, pentru a reclama o situaţie care i se pare de neacceptat. „Eu am mai apelat la ziarul Deşteptarea, la care sunt abonată, şi a răspuns prompt un redactor, care s-a deplasat la faţa locului şi a scris.
Vă rog să veniţi pe Aeroportului, în dreptul caselor cu numerele 24, 24 A şi 26, o să vedeţi ce nu aţi mai văzut, munţi de moloz (pământ, pietre, betoane, lemne), ridicaţi de nişte bascule, care au răsturnat în două zile tone de moloz. Nu ştim de unde le-au adus, cine le-a adus, că eram la serviciu. Ne-am trezit cu ele aici, în faţa caselor. Au mai făcut o groapă de gunoi a oraşului”, spune Maria Costraş.
Promit că mă duc, însă habar nu aveam unde sunt numerele 24 şi 26 de pe str. Aeroportului. Aveam să mă lămuresc după ce am solicitat informaţii suplimentare. Când ajungi pe Aeroportului, stradă curată, frumoasă, înainte de calea ferată, faci imediat la dreapta, pe un drum de pământ, care se termină pe un câmp. Pe dreapta, case, pe stânga, calea ferată, care vine de la staţia CFR şi duce în partea de sud a oraşului. Acolo, la 24-26, în faţa caselor, pe marginea căii ferate, foarte aproape de linie, erau şase-şapte munţi de resturi de pe şantierele de construcţie, răsturnate pe furiş.
„Pe 22 octombrie a venit prima maşină. N-am reuşit să reţin numărul. A venit rapid, a basculat şi a plecat, până să reuşesc să înţeleg ce se întâmplă, dusă a fost”, ne declară şi doamna Ileana Damian, de la 24. „A doua zi, când am venit din oraş, am văzut că treaba este serioasă, s-au pus băieţii pe reparat strada, mi-am zis. Au mai răsturnat alte cinci-şase bascule din ale mari. Nici vorbă, cum să repare strada cu aşa ceva! Uitaţi-vă şi dumneavoastră ce le-a trecut prin cap. Nu ştim de unde provin, am auzit că ar fi din zona Tache, că s-ar putea să fie de pe un şantier unde se construieşte un centru comercial, însă nu pot să acuz pe nimeni, doar ce vorbeşte lumea. Unde mai puneţi că resturile acelea s-au prăvălit foarte aproape de calea ferată şi pun în pericol circulaţia trenului”, mai spune doamna Damian.
Disperaţi, locuitorii din zonă au reclamat şi la Mediu, însă li s-a sugerat să o facă în scris. “Noi avem timp acum de scris, am reclamat prin telefon mobil, rămâne acolo numărul, puteau să mă verifice. Ar fi trebuit să fie mai operativi. Noi stăm cu molozul în faţa caselor, de parcă suntem condamnaţi la mizerie” a mai precizat doamna Costraş.
Am făcut şi eu traseele sugerate de reclamanţi, însă fără un rezultat cert. Se construişte prin acele zone câte ceva, însă „prinde orbul, scoate-i ochii”. Situaţia pe Aeroportului nu este singulară, peste tot, pe unde găsesc o „nişă”, o stradă lăturalnică, binevoitori cu mediul ambient, cu civilizaţia, descarcă munţi de resturi de pe unele şantiere de construcţii, în loc să le ducă în spaţiile special destinate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.