La rubrica „Municipiul vazut de jos”, inaugurata la inceputul anului 2005, reporterii nostri au publicat mai multe reportaje dupa ce au strabatut la pas mai multe cartiere ale Bacaului. Gheraiesti, CFR, TACHE, Serbanesti, Nord, Mioritei s-au aflat in atentia noastra si, mai ales, a locuitorilor din acele zone. Ideea principala care s-a conturat a fost aceea ca autoritatile considera cetatenii din cartierele marginase de „mana a doua”. Argumentul principal este faptul ca oriunde te duci strazile sunt distruse, neasfaltate, fara canalizare, suprainaltate cu bascule de balastru, astfel ca apa rezultata din precipitatii, noroiul format navalesc in curtile si gradinile oamenilor. Pentru a iesi „la oras„ oamenii isi pun cizmele si apoi le lasa, dupa ce scapa de mocirla, prin magazine, la prieteni sau rude care locuiesc la bulevard. Nu-i vorba de o strada, de un cartier, de o ulita, ci de zeci de asemenea drumuri, unde locuiesc cetateni ai municipiului, platitori de taxe si impozite ca si majoritatea celor care locuiesc in centrul orasului.
Dupa aparitia in ziarul DESTEPTAREA a articolului „Municipiul vazut de jos/Raid prin noroiul Bacaului”, in care subiectul era starea deplorabila, acum in prag de iarna, a strazilor Sucevei si Fagului din Cartierul Nord, am primit la redactie mai multe telefoane de la bacauani care locuiesc in Cartierele Serbanesti si Gheraiesti. Doamna Simona Grigoras locuieste pe strada Muncii, in Serbanesti, iar mesajul ei este unul scurt si la obiect: „Este un dezastru unde locuim. Aproape toate strazile din cartier sunt distruse, pline de gropi si noroi. Copiilor le este rusine sa intre in clase plini de noroi pana la genunchi. In zilele ploioase, parintii sunt nevoiti sa-i scoata la strada principala pe umeri, cu roabele. In fiecare an ni se promite . Nimeni nu l-a vazut pe actualul primar decat la televizor. O data nu a venit pe aici poate noaptea si n-am auzit noi”, isi incheie suparata mesajul d-na Grigoras.
Noroi cat casa pe strazi cu denumiri optimiste
Nimeni nu mai stie cine a fost „nasul” strazilor din Serbanesti. Circuland acum prin cartier locuitorii spun ca nu a fost prea inspirat. Dar, cine stie, acum 40 de ani…
Intram pe Luceafarului, apoi pe Ulmului, Muncii, Dorului, Viselor, Licurici, Razoare si ne infundam in Grigore Tabacaru, Gheorghe Vranceanu si Stefan Zeletin, ne incercam norocul pe Triumfului si iesim pe Viitorului. De la cimitir mai sunt cativa generali, maiori si capitani, fiecare, ma gandesc, cu meritele lor in comunitate, insa nu am aflat de ce au fost pedepsiti si expediati la marginea orasului, asa cum sufera si Leon Sakellary, in camp. Toti cetatenii care locuiesc pe aceste strazi trebuie sa iasa pe Barladului sau Romanului. La lumina. Copiii la scoala, maturii la treburile lor, iar mortii la cele vesnice pe Triumfului.
Maria Dascalu a cumparat casa de pe Ulmilor 7 pe 8 noiembrie 1970. „Toti ne-au promis ca se va repara strada. Au mai venit cu balastru, l-au turnat, strada s-a inaltat si apa ne vine in curti, ca nu are unde se duce. Nu este canalizare, toti arunca zoaiele si resturile prin gradini si chiar in strada”, ne spune d-na Maria. Cea mai mare problema este sa duci mortul la groapa. Recent, un vecin a decedat si ne-a apucat noaptea pana am reusit sa ajungem la cimitir. Este jale pe Triumfului”. Mitica Busuioc, de pe aceeasi strada, ne spune ca, impreuna cu vecinul lui Ion Tabarcea a fost de trei ori in audienta la primarul Stavarache. „Mereu ne-a promis ca de la anul vor incepe lucrarile la canalizare. Strada asta are doar 400 de metri si nu costa cat un bulevard. Si noi platim impozite ca orice bacauan si meritam sa traim in conditii mai bune”, este de parere dl Busuioc. Daca dl primar a promis, inseamna ca asa se va intampla. Pe Muncii, aceeasi situatie. O parte din cei care locuiesc pe aceasta strada si-au construit cate o fosa pentru scurgerea apei, altii si-au inaltat fundatiile la garduri pentru a-si proteja casele impotriva apelor. Insa impotriva gropilor si a noroiului nu pot face nimic. Toate celelalte strazi din cartier sunt in aceeasi situatie: noroi, gropi, fara canalizare. Mai spun oamenii ca doar in preajma votarii mai vine cate un candidat si le fac promisiuni, in rest nu vezi picior de functionar al Primariei prin cartier. Singura strada asfaltata este Plaiului, care are deja o vechime de trei ani.
Interzis decedatilor
O data si o data, ar putea spune primarul municipiului vor incepe lucrarile si pe aceste strazi. Si pe Triumfului au inceput. Ea pleaca din Barladului, trece pe langa biserica, cimitir si se termina in Siretului, colt cu Viitorului. S-a montat canalizarea ne povestesc oamenii. „Lucrarile au inceput foarte tarziu, prin toamna. Vedeti ce a ramas dupa constructor. Ii spunem acum strada Plangerii. Practic nu se poate circula, noroiul este pana la glezne. Ne punem cizmele, pungi de plastic si iesim pe Barladului. Lasam incaltarile la magazine, prin curtile celor care stau la strada, ne schimbam si mergem la servici sau pe unde avem treaba. La intoarcere procedam invers. Este chinul de pe pamant. Ganditi-va cum se duc copiii la scoala”, ne spune un locuitor care ne-a rugat sa nu-i dam numele la ziar. In jurul nostru s-au adunat mai multi locuitori de pe strada, femei in varsta care veneau de la biserica, altii se plangeau ca tot noroiul format se scurge in curtea lui. Un fost cetatean urma sa fie dus la cimitir, l-au dat jos din caruta si au vrut sa-l duca pe umeri. A fost imposibil, rudele au fost obligate sa se intoarca si sa-l duca pe Calea Romanului, apoi pe Viitorului, pentru a junge la cimitir. A plecat tocmai de pe Ulmilor si s-a facut noapte pana a fost ingropat. Cum s-o fi simtit el tot circuland pe strazile cu denumiri care mai de care mai…optimiste!
Cititorii se pot intreba ce rost mai au asemenea reportaje acum, cand a venit iarna. La noi iarna tine cate trei – patru luni, dupa care urmeaza primavara ploioasa. Ne putem lesne inchipui cum se descurca inca cinci luni de acum incolo locuitorii de pe Triumfului, de pe Muncii, Viitorului sau Dorului. Toti cei cu care am stat de vorba erau de parere ca planificarea nu a fost buna, lucrarile trebuiau incepute din vara, astfel ca in iarna sa fie terminate toate lucrarile, inclusiv asfaltarea. „Acum ne inchid gura ca ne face strada, insa ne-au lasat cu noroiul la poarta”, imi spunea o batrana care abia iesise din noroi.
Pe Linistei, tot… liniste
In primavara am fost pe strada Linistei din cartierul Gheraiesti. Primisem o reclamatie prin care ni se aducea la cunostinta ca strada a ajuns impracticabila si oamenii au greutati cu transportul mortilor la groapa. Am vorbit atunci cu aproape toti locuitorii de pe strada. Am revenit pe strada vinerea trecuta. Nu s-a schimbat nimic. „A venit intr-o zi un greder si a incercat sa niveleze. Dupa cum vedeti gropile au ramas, in mijlocul ei este o balta imensa, trebuie sa te tii de garduri ca sa treci. Sa vedeti ce spectacol este la catre o inmormantare, ca cimitirul este in capat”, ne spune Ion Modoran. Strada Linistei necesita lucrari de mare avengura. Calea Moldovei s-a inaltat si suprainaltat de-a lungul timpului, iar Linistei a ramas cu mult sub terasamentul principal, astfel ca toata apa din strada, de pe rigole se scurge pe Linistei si o inunda permanent.
P.S. Acum doua saptamani scriam despre strada Sucevei, care a ramas desfundata peste iarna. Atunci, purtatorul de cuvant al Primariei, Ionut Tomescu, ne asigura pe noi, dar si pe locuitori ca strada va fi pregatita pentru iarna, va intra un greder sa niveleze, apoi va fi asternut un covor de balastru. Am revenit duminica pe Sucevei. Nici un semn ca spusele purtatorului de cuvant au prins contur. Problema celor de pe strada a fost rezolvata, un timp, de inghet.Scris de Gheorghe BALTATESCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.