22 ianuarie 2025

Municipalul saboteaza Judeteanul

Cea mai importanta unitate medicala din Bacau, Spitalul Judetean, este vaduvit de dotarile strict necesare pentru ca apar achizitionate in dreptul Spitalului Municipal. In timp ce acestea ar putea fi de real folos pacientilor, viitoarea unitate sanitara este in santier, iar aparatele cumparate sunt ascunse prin diverse locuri din oras.

In 2012, Primaria municipiului Bacau a lansat procedura de licitatie pentru achizitia aparaturii necesare la viitorul Spital Municipal. Contractul de 9,5 milioane de lei a fost atribuit societatii Radius Medical SRL, care a si livrat si instalat o parte din aparatura. Potrivit documentatiei de licitatie, s-au cumparat echipamente de imagistica de uz medical si dentar, aparate pentru oxigenoterapie si asistenta respiratorie, anestezie si reanimare, precum si servicii de instalare si mentenanta a acestora. Toate acestea se afla depozitate prin diferite locuri, tinute la secret de municipalitate.



„Motivat de necesitatea asigurarii spatiului in care sunt depozitate echipamentele, nu vom indica adresa acestuia. Va asiguram ca sunt in perfecta stare, locul de depozitare respectând conditiile de temperatura indicate de producatori”, se arata intr-un raspuns oficial adresat redactiei noastre de Primaria Bacau. Reprezentantii institutiei nu au precizat si despre ce aparate vorbim.

De cealalta parte insa, potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau, Spitalul Municipal Bacau a fost finantat de catre Ministerul Sanatatii, in principal pentru partea de constructie. Aceeasi sursa mai precizeaza ca in anul 2013 au fost solicitate Ministerului Sanatatii, si repartizate Primariei Bacau, si sume pentru decontarea partiala a aparaturii achizitionate, suma finantata fiind de 7.837.000 lei, cu care au fost decontate integral sau partial facturile pentru diverse aparate.

In urma unei solicitari a cotidianului Desteptarea, DSP Bacau a transmis lista cu aparatura achizitionata pentru Spitalul Municipal Bacau cu finantare totala sau partiala de la Ministerul Sanatatii, lista ce cuprinde de la seringi si paturi, pâna la Autokeratorefractometru, Biomicroscop, Ecograf investigatii cardiace avansate, Ecograf pentru urgente si terapie intensiva, Ecograf mobil, EKG 12 canale, Ecograf doppler – color 3D, Ecograf doppler-color 3D si 4D, analizatoare, incubatoare, paturi electrice de reanimare si aparatura pentru terapie intensiva.

Pe aceasta lista nu se regasesc insa echipamente de mari dimensiuni, pe care ziaristii le-au putut observa in interiorul Spitalului Municipal, cu ocazia vizitelor oficiale (care au avut loc de-a lungul timpului prin venirea in Bacau a lui Crin Antonescu, Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta). Acestea apar insa intr-o nota de fundamentare din 2013, semnata de ministrul Liviu Dragnea, prin care se alocau fonduri catre Spitalul Municipal Bacau.

„Este imperios necesar ca în perioada imediat urmatoare lucrarile sa decurga fluent, fara întreruperi pentru a nu se pune în pericol calitatea lucrarilor finalizate si functionarea echipamentelor deja montate (RMN, tomograf, aparate de radiologie).” (nota de fundamentare la HG 975/2013.)

Jumatate din aparate sunt NECESARE Spitalului Judetean

Dupa sistarea lucrarilor la spital, au fost multe voci care s-au intrebat ce se intâmpla cu aparatura deja cumparata.

„Ma uit la aceasta lista cu aparatele care stau acum in depozitele Spitalului Municipal si, la prima vedere, realizez ca mai mult de jumatate din ele sunt strict necesare, absolut necesare in Spitalul Judetean Bacau. Mai ales cele de Terapie Intensiva si analize de laborator” a declarat dr. Adrian Popa, directorul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Ce este mai grav e faptul ca urmare a faptului ca Ministerul Sanatatii a alocat fonduri pentru achizitionarea acestor aparate, judetul Bacau nu mai poate primi alti bani, pentru ca in evidentele de la nivel central apare ca a primit deja ajutor pentru aceste investitii. Investitii care sunt facute, dar zac in cutii.

Chiar ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu, aflat intr-o vizita de lucru in Bacau, a criticat administratia locala pentru ca a cumparat aparatele inainte sa fie terminata cladirea. Mai mult, tot acesta a explicat ca nu va aloca fonduri pentru achizitionarea la SJU Bacau a unui RMN, de vreme ce ministerul pe care il conduce a dat deja judetului nostru un astfel de aparat, care sta, bine-mersi, depozitat intr-o cutie. „Lucrarea e clar ca e facuta anapoda. Ce sa mai spun de faptul ca aparatura expira pâna atunci. Prin jonctiunea cu Spitalul Judetean, foloseam aparatura, il puteam pune in miscare rapid asta e solutia pe care as vedea-o eu”, a declarat Banicioiu, in octombrie 2014.

„Judeteanul (Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, n.r.) nu are RMN, nu?! Si eu cum ar trebui sa procedez? Sa va dau bani sa mai luati un RMN, ca-mi apare pe lista de necesitati?”
Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii

Si o veste buna: Se lucreaza din nou la Spitalul Municipal

Sau cel putin asta sustin autoritatile locale care spun ca au ajuns la o întelegere cu societatea care a câstigat initial contractul si care a fost de acord sa remedieze o parte din lucrarile neconforme sau care s-au degradat in timp. „Am stat la masa cu reprezentantii ICCO, firma care a lucrat pâna acum, si acestia au fost de acord sa faca remedierile necesare. Totul este pe banii constructorului. Garantia depusa de constructor va ramâne intacta”, a declarat Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului. „Va anunt ca se lucreaza din nou la Spitalul Municipal. Pâna la mijlocul lunii decembrie speram sa receptionam santierul, sa evaluam ce lucrari mai sunt de facut si sa scoatem la licitatie contractul”, i-a anuntat viceprimarul Vasile Tescaru pe consilierii locali. Acestia au cerut la ultima sedinta sa mearga pe santier sa vada cu ochii lor „minunea”. „Când vom intra in posesia santierului, poate vom putea intra. Vorbim totusi de un santier in lucru”, s-a grabit sa explice Tescaru.

Cum a decurs contractul de constructie a cladirii Spitalului Municipal
Primaria Municipiului Bacau a semnat pe 3 septembrie 2007 contractul de lucrari cu consortiul ICCO-Philips (Olanda)-Integrine Brasov, pentru construirea si dotarea Spitalului Municipal Bacau, primul spital public construit in România dupa 1989. Durata de executie, conform contractului, era de 760 de zile de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, la data de 11.09.2007. Valoarea totala a obiectivului de investitii a fost initial de 125 milioane de lei (fara TVA), dar ulterior, obiectivul a ajuns sa coste circa 180 de milioane de lei. Spitalul ar urma sa deserveasca cetatenii municipiului, dar a existat o idee ca sa fie inclus intr-un holding alaturi de Spitalul Judetean si cel de Pediatrie. Acesta ar urma sa aiba peste 300 de paturi si 9 sectii de spitalizare, 2 laboratoare, 6 sali de operatie si 3 cabinete medicale. In luna august 2014, Primaria a reziliat contractul de executie a lucrarilor, pe fondul intrarii în insolventa a principalelor firme din grupul brasovean ICCO: ICCO SRL, ICCO Construct si ICCO Electric.

Subfinantat de la inceput

Constructia spitalului nu a beneficiat niciodata de sustinere semnificativa de la bugetul de stat. Lucrarile au inceput in 2007 cu o alocare modesta de 5 milioane de lei de la Guvernul Tariceanu. In 2009, municipalitatea a contractat un credit de 15 milioane de euro pentru a sustine mai multe proiecte locale, printre care si spitalul. In noiembrie, anul urmator, creditul a fost suplimentat cu 5 milioane de euro. In martie 2013, obiectivul a primit cea mai mare finantare de la bugetul de stat de la inceputul lucrarilor, de 15,5 milioane de lei. Ultimii bani au venit la sfârsitul lui 2013, 10 milioane de lei, tot de la bugetul de stat, dar au ramas necheltuiti deoarece firmele nu au continuat lucrarea.

Andreea Gavrila
Geta Panaite
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img