29 noiembrie 2024

Municipalitatea ne obliga sa traim pe datorie: Viitorul Bacaului, amanetat la banci

Bugetul aprobat de alesi la ultima sedinta a Consiliului Local (CL) da masura falimentului economic in care se zbate administratia Stavarache. Cu securea crizei deasupra capului, municipalitatea i-a inhamat pe contribuabili la un imprumut bancar costisitor, in jurul caruia edilii au carpit bugetul pe 2010. Jumatate din suma contractata prin credit va fi dirijata catre santierul Spitalului Municipal, un capriciu electoral al actualului primar. Mai mult, un milion de dolari din acelasi imprumut vor fi folositi la amodernizarea” Teatrului de Vara, obiectiv inaugurat inca din toamna anului trecut.

Bugetul municipiului, aprobat cu unanimitate de voturi de catre alesii locali, prefateaza un an administrativ de cosmar. Starea de dezastru administrativ generalizat e complicata de faptul ca infrastructura municipiului este la pamant, dupa o iarna in care Stavarache si compania au fost prinsi cu temele nefacute. Bugetul este construit in jurul unui imprumut bancar de aproximativ 15 milioane de euro, pe care municipalitatea l-a contractat de la BCR, in toamna anului trecut.



Jumatate din imprumut, ingropat in Spitalul Municipal

Potrivit programului de investitii pe 2010, aproape jumatate din imprumutul bancar va fi dirijat catre santierul Spitalului Municipal, un obiectiv care, de aproape trei ani de zile, consuma bugetul local si pentru care actualul edil sef nu a stiut sa gaseasca alte surse de finantare decat buzunarul contribuabilului bacauan. Pentru acest an santierul va beneficia de aproximativ 250 de miliarde lei vechi, o suma imensa in raport cu problemele economice cu care se confrunta municipiul. „Sa bag intr-o perioada de criza peste 200 de miliarde intr-un santier de spital mi se pare fortat. Acesti bani nu vor rezolva constructia spitalului, dar sunt o mana cereasca pentru firmele din Ardeal care lucreaza in Bacau”, a afirmat Constantin Draganuta, liderul grupul PD-L din CL. Acesta a mai spus ca 70% din buget e construit din impozitele platite de salariatii bacauani. „Primaria ia bani din aceste impozite platite de salariatii bacauani si le da muncitorilor ardeleni care lucreaza la Spitalul Municipal. Nu e chiar corect. Trimitem banii bacauanilor in alte judete”, a precizat el.

Un milion de dolari pentru clientela politica

Desi a fost inaugurat inca din toamna anului trecut, Teatrul de Vara este nefunctional. Pentru administrarea unui imobil nefunctional, municipalitatea a decis sa infiinteze un SRL: Art Bacau. Constituirea firmei a necesitat o infuzie de capital de 3 miliarde lei vechi, la care s-au adaugat alte 15 miliarde lei. Colac peste pupaza, conform planului de investitii pe 2010, Primaria va dirija aproximativ un milion de dolari (peste 30 de miliarde lei vechi) in modernizarea Teatrului. Milionul provine din acelasi imprumut bancar contractat de municipalitate.
SC Art Bacau este administrata de Mihai Sustac (PNL), unul dintre oamenii de casa ai primarului Stavarache. Reprezentantii CL in firma sunt Nicoale Nechita si Ion Rotaru, ambii din partea PNL, respectiv Svetlana Zaharia, din partea PSD.

Previziuni aiuristice

Finantistii municipalitatii au intocmit si un set de previziuni privind necesarul de investitii in intervalul 2011-2013. Astfel, potrivit documentului, in 2011 constructia Spitalului Municipal va necesita alte 600 de miliarde lei vechi (15 milioane de euro), pentru 2012 suma scazand la 200 de miliarde lei vechi (5 milioane de euro). Modernizarea Insulei de Agrement va necesita un efort financiar sustinut din partea municipiului. Pentru 2011, edilii au prognozat un necesar investitional de 270 de miliarde lei vechi, identic cu cel previzionat pentru 2012. Cele 540 de miliarde inseamna, in termeni bruti, peste 13 milioane de euro.

Centru de Afaceri platit din buzunarul contribuabililor

Un al treilea obiectiv finantat din imprumutul luat de la BCR este „faimosul” Centru de Afaceri. Desi au dat asigurari ca este finantat din fonduri europene (n.r. – Phare), edilii se vad nevoiti sa apeleze la credite pentru a continua lucrarile. Centrul benficiaza de 147 de miliarde lei vechi in 2010, din care 144 de miliarde reprezinta bani din imprumut, respectiv 3 miliarde contributia de la bugetul local.

Reabilitarea termica a blocurilor, subfinantata cronic

Pentru 2010, Primaria a prins in bugetul de investitii peste 140 de blocuri care ar urma sa fie reabilitate termic. Efortul financiar pentru acoperirea intregului program depaseste suma de 60 milioane de euro, bani care nu exista in bugetul local. Pentru cele peste 140 de imobile, Primaria a programat un buget de 55 de miliarde lei vechi, ceea ce inseamna ca – in medie – pentru fiecare bloc vor reveni aproximativ 400 de milioane lei vechi (sub 10.000 de euro) destinati reabilitarii termice.

Lucian Bogdanel

Declaratii:

Nicu Zaharia (PSD): „Chiar daca am aprobat o prognoza a bugetului, pentru ca de buget nu poate fi vorba, vom avea grija ca proiectele sa nu fie aprobate daca ele nu vor fi facute realist, cu sursa sigura de finantare. Bugetul pe 2010 este mult prea optimist, ba chiar nerealist.”

Constantin Draganuta (PD-L): „In forma in care a fost prezentat, bugetul este unul electoral. Pentru Stavarache, campania electorala nu s-a incheiat. E tot timpul in campanie.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014